Закон і Бізнес


Детектор репутації


№11 (1517) 13.03—19.03.2021
2923

Судова реформа дісталась і до Казахстану. Там теж вирішили наповнити найвищу інстанцію порядними й авторитетними юристами без стажу роботи в судах.


Відповідний закон ухвалив Сенат країни. Акт чимось нагадує український уже за назвою: про вдосконалення судової системи та зміцнення довіри суспільства до судів. Ідеться про поправки до конституційного закону «Про судову систему і статус суддів Казахстану», кодексу про адміністративні правопорушення та до інших актів, повідомляє «Sputnik-Казахстан».

Зміни торкнулися перш за все вимог до членів Верховного суду. Кандидат на посаду голови та судді ВС у позаконкурсному порядку повинен подолати віковий ценз, мати необхідний рівень освіти, високі морально-етичні якості, бездоганну репутацію. Крім того, претенденти без суддівського досвіду проходитимуть дослідження на поліграфі.

Тим самим розраховують залучити до роботи у ВС «кваліфікованих і сильних фахівців з великим авторитетом у населення та широкими юридичними знаннями».

Також із 1.07.2021 у країні почне роботу інститут адміністративної юстиції. Будуть уведені в дію нові механізми для подальшого захисту прав громадян. Аби сповна використати потенціал цієї інституції, при ВС буде створена нова судова колегія — з адміністративних справ.

Крім того, судові спори між іноземними інвесторами та державними органами Казахстану будуть розглядатися тільки в столиці, а дволанкова система «інвестиційних» судів буде перетворена на триланкову.