Закон і Бізнес


Зловживання на шляху виправлення

Нагляд виявив численні неподобства в колонії


Злочин і покарання, №5 (992) 29.01—04.02.2011
2641

Органи прокуратури Сумської області провели комплексну перевірку Шосткинської виправної колонії №66 стосовно дотримання вимог чинного законодавства щодо поновлення прав засуджених.


Зокрема, було виявлено, що, попри приписи та письмові вказівки прокуратури області відносно усунення порушень, адміністрація колонії не вживає необхідних заходів для покращення ситуації.

Основним напрямком у діяльності виправної установи має бути суспільно корисна праця, соціально-виховна робота, загальноосвітнє й професійно-тех¬нічне навчання, громадський вплив, однак протягом останніх років до оплачуваної суспільно  корисної пра¬ці залучалась незначна кіль¬кість арештантів. Так, із майже 900 чоловік тільки 92 працювали, що, по суті, становить лише 10% від загальної кількості. А це, у свою чергу, погіршує криміногенну ситуацію в установі та впливає на виховний процес.
Як повідомив «ЗіБ» прокурор з нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах Володимир Овчаренко, заборгованість колонії з виплати заробітної плати засудженим на сьогодні становить понад 215 тис. грн. Основна частина боргу припадає на минулі роки.
Також у ході перевірки встановлено, що засу¬джені, які працюють на промисловій зоні, не забезпечені захисним взуттям та окулярами, чим порушуються ст.118 КВК та законодавство про охорону праці. Верстати, на яких працюють арештанти, погано освітлені, що негативно впливає на стан здоров’я та якість виготовленої продукції.
Крім того, перевірка за¬свідчила, що адміністрація колонії не вживає заходів стосовно виховання та ви¬правлення засуджених. Виявлено факти, коли останні самовільно залишали місце відбування покарання. Так, засуджений до 11 років позбавлення волі Ч. був переведений адміністрацією колонії до дільниці соціальної реабілітації, розташованої в с.Гамаліївка Шосткинського району. До того ж адміністрація дозволила йому проживати разом з дружиною, але той жив зі співмешканкою, про що керівництво колонії не було повідомлено. Подальша перевірка виявила, що засуджений Ч. у нічний час перебував за межами житла і був затриманий співробітниками Шосткинського ДПС ГУ МВС у Сумській області. Під час огляду авто виявлено та вилучено 2 шприці з наркотичною речовиною, яку арештант незаконно виготовляв, перевозив та збе¬рігав без мети збуту.
За цим фактом порушено кримінальну справу за ч.1 ст.309, ч.1 ст.393 КК. У ній Шосткинський місь¬к¬райсуд виніс обвинувальний вирок.
Також прокуратура з’ясувала, що причиною численних порушень у колонії є недостатня вимогливість керівництва до підлеглих та низький контроль за ними. На порушення закону адміністрація заплющувала очі і не порушувала питання про дисциплінарну відповідальність.
За результатами комплексної перевірки на ім’я начальника Шосткинської ВК №66 було внесено 4 документи прокурорського реагування (1 подання, 2 письмові вказівки та припис). Загалом протягом 2010 року на ім’я керівника цієї установи внесено понад 30 документів прокурорського реагування на виявлені порушення соціальних, майнових та трудових прав засуджених. 12 осіб притягнуто до дисциплінарної відповідальності.