Закон і Бізнес


Саботоване голосування

Не обравши суддю КС, делегати мимохідь виконали вимоги міжнародних партнерів


Імовірно, Олександр Коровайко не став суддею КС, бо деякі делегати проігнорували 2-ий день з’їзду.

№11 (1517) 13.03—19.03.2021
Альона КАУФМАН
4850

Чимало зіпсованих делегатами бюлетенів під час голосування за кандидата в члени Конституційного Суду призвели до необхідності проводити позачерговий з’їзд. Прикметно, що раніше судді, які вирізняються законослухняністю, заповнювали бюлетені правильно.


Компромат на кандидатів

Ранок другого дня розпочався з обрання 4-го члена Вищої ради правосуддя. Майже однакову кількість голосів (83 та 84) набрали Інна Плахтій та Олександр Панасюк. Саме тому був оголошений другий тур.

Під час виступу О.Панасюк зосередив увагу на тому, що судовій системі необхідна єдність. Утім, деякі заяви своїх колег та інформацію, яка ширилася просторами телеграм-каналів, назвав спробою запустити чорну кішку в чорну кімнату. Кандидат не уточнив, про які заяви йшлось, але стало зрозуміло, що гра в наперстки в боротьбі за крісло члена ВРП — у розпалі.

І.Плахтій подякувала колегам за безпрецедентну підтримку. За її словами, суддям з першої інстанції та ще й жінкам важко конкурувати за такі місця. Вочевидь, подібні заяви — ще один сигнал про гендерну нерівність, якою окута дорога жінок на керівні посади.

Можливо, якість промови кандидатів, а може, просто досвід та людське ставлення вплинули на те, що делегати підтримали саме І.Плахтій. Прикметно, що якщо в тих, кого обрали в перший день, різниця в підтримці становила 1—4 голоси, то в останньому випадку вона сягнула 49 голосів.

Очікувано, що кандидат, який має підтримку колег, не сподобався силам, які прагнуть тиском підкорити Феміду. Мова про активістів, які стояли під стінами «Президент Готелю». Адже в телеграм-каналах відразу стали поширювати інформацію з негативними акцентами, але не про І.Плахтій, а про її батька-суддю. Мовляв, Борис Плахтій у 1987-му засудив до розстрілу вояка УПА Івана Гончарука. На думку Віталія Шабуніна, котрий поширив цю інформацію, такі факти в біографії члена ВРП недопустимі.

Подібні «сенсаційні» матеріали говорять про те, що хотіли знайти хоча б щось, але не вийшло. Утім, якби активісти не бунтували в соціальних мережах, судді куди спокійніше реалізовували б своє право на самоврядування.

Підкилимні ігрища

Якщо обрання нових членів ВРП та деяких членів РСУ пройшло без відвертих протистоянь та інтриг, то от з останнім місцем за суддівською квотою у складі КС було не все так просто. За кілька днів до самого з’їзду в мережі почала з’являтися інформація, що долю голосування вже вирішено. Називалися і кандидати-фаворити: Олександр Коровайко, Оксана Грищук, Микола Гусак та Олександр Прокопенко.

У першому турі найбільше голосів очікувано набрав О.Коровайко — 102, О.Прокопенко — 58, О.Грищук — 57. Остання вже вдруге штурмує крісло судді КС. Можливо, завоювання прихильності делегатів завадила тінь батька, який є членом ВРП.

Результати голосування у другому турі дійсно показали не лише фаворитів, а й підкилимні ігри. Так, О.Коровайка підтримали 134 делегати, для перемоги не вистачило лише 9 голосів. О.Прокопенко здобув 109. Коментуючи ситуацію, О.Коровайко сказав: «Сталось те, що сталось. Через зрозумілі причини. Те, що планували, те й вийшло».

Втім, і без подібних заяв ситуація з голосуванням насправді дуже дивна. Адже судді як законослухняні громадяни та люди які вміють працювати з документами навряд чи могли б випадково зіпсувати бюлетені. А таких було чимало. Голова лічильної комісії Олександр Сасевич повідомив, що 24 бюлетені були визнані недійсними, бо делегати ставили відмітки навпроти обох прізвищ або не позначали жодного. 8 делегатів узагалі не отримали бюлетенів, мабуть, були дуже зайняті дегустацією в ресторані

На думки про саботаж наштовхує й те, що під час голосування за членів ВРП з 277 бюлетенів кинутих в урну недійсних було 0, тобто у суддів був досвід правильного голосування.

На догоду сторонніх

Важливо й те, що для кожного іногороднього делегата організатори винаймали готель на 3 дні, забезпечували 3-разове харчування, роздаткові матеріали, орендували приміщення. Тобто витратили гроші, яких було б достатньо, аби забезпечити зарплату не одного працівника апарату, а тепер потрібно шукати ще.

Але ставки вже зроблені для обрання нового судді КС доведеться скликатися позачерговий з’їзд. Коли він відбудеться організатори поки що мовчать. Можливо це станеться через рік, а можливо — вже цієї осені. За цей час делегати перетасуються і наступного разу підтримають правильного.

Адже цілком очевидно, що обидва претенденти, які вийшли у другий тур, аж ніяк не підпадають під визначення тих, хто буде «стримувати КС» або йти на поводі побажань влади. Скоріше, навпаки, вони належать до тієї «старої школи», для якої верховенство права вище за поточні інтереси високопосадовців.

Утім, позитив у такої ситуації також є. Не проголосувавши за суддю КС, служителі Феміди мимохідь виконали вимоги міжнародних партнерів, які виступають за перезапуск роботи цього Суду. До того ж зменшили ризик скасування земельної реформи та визнання неконституційними інших спірних актів парламенту та Президента. Тож кредитні гроші в безпеці, судді відкриті до діалогу. Чим не шлях до справжньої європейської демократії?