Закон і Бізнес


«Верховна» корупція


№11 (1517) 13.03—19.03.2021
3125

Рада суддів дала згоду на притягнення до кримінальної відповідальності голови Верховного суду країни. Її підозрюють у корупційних оборудках.


Підставою для порушення кримінальної справи за ст.310 кримінального кодексу (корупція) щодо Гульбари Калієвої стало укладання фіктивних договорів на розроблення та впровадження автоматизованої інформаційної системи «Місцевий суд», повідомляє «Інтерфакс».

Справу проти голови ВС порушили в грудні 2020 року. За підрахунками правоохоронців, розмір завданої шкоди сягнув 1,21 млн сомів (близько 775 тис. грн.).

Дисциплінарна комісія дала згоду на тимчасове відсторонення Г.Калієвої від посади. Це рішення буде передано президенту Садиру Жапарову, а той внесе його в парламент на погодження. Рішення дисциплінарної комісії набирає чинності з моменту проголошення й оскарженню не підлягає.

Сама Г.Калієва заявила про незаконність рішення комісії, бо його ухвалено без її участі. Голова ВС нагадала, що надсилала лікарняний лист і заяву з проханням не розглядати це питання без неї.

Жінка з 2012 року обіймала посаду судді та заступника голови ВС, у 2018-му стала його головою.