Закон і Бізнес


Борги без лайки


№11 (1517) 13.03—19.03.2021
3873

Якщо особа взяла кілька десятків тисяч гривень у борг, це не дає права ганьбити її або родину через неповернення коштів. Потрібно просто зачекати, доки у позичальника прокинеться совість.


Проект закону «Про захист прав позичальників у межах договорів мікрокредитування та мікропозики» (№5184) — це ще одна спроба ввести відносини кредиторів та позичальників у цивілізоване русло. Він поширюватиметься на осіб, які беруть мікропозики в сумі до 5 мінімальних зарплат (наразі — 30 тис. грн.) або мікрокредити в банку до 10 м.з.п. (60 тис. грн.) на строк до 12 місяців.

Як зазначають автори документу, в Україні мають місце тисячі фактів, що межують з катастрофою, які пов’язані з недобросовісною діяльністю фінансових компаній. Адже людині, яка потрапила у скрутне становище і конче потребує грошей, нав’язують настільки кабальні умови, що подекуди вона має повернути від 560% до 726% отриманої суми.

Тому пропонується на законодавчому рівні обмежити відсотки за мікрокредитом чи мікропозикою потрійною обліковою ставкою Нацбанку. А неустойка (штрафи, пеня) у сукупності не можуть перевищувати половини одержаної суми.

Крім того, фінустановам та банкам заборонять видавати мікропозики за дорученням, а також передавати відомості про позичальника третім особам, включаючи сусідів та роботодавців. Такі борги не можна буде перепродати, а тільки чемно прохати їх повернути — без погроз, обсценної лексики та іншої хамської поведінки.