Закон і Бізнес


Стеження за ковідом


№10 (1516) 06.03—12.03.2021
2724

Для протидії пандемії не всі засоби гарні. Так, в Ізраїлі суд заборонив відстежувати заражених коронавірусом громадян за допомогою технологій контррозвідки.


Як пише газета Ha’aretz, використання технологій спецслужби «Шін-Бет» має бути припинено до 14 березня. Виняток становитимуть випадки, коли людина, в якої діагностований COVID-19, відмовиться від співпраці задля проведення епідеміологічного розслідування.

Влада вирішила задіяти технологію для відстеження заражених та їх можливих контактів ще у березні 2020 року. Згодом цей дозвіл кілька разів подовжували. В уряді обіцяли скоротити використання технології, але потім ця обіцянка не була виконана.

Проти її використання виступали правозахисники. Один із суддів колегії, що винесла рішення, зазначив, що Ізраїль виявився єдиною західною демократією, яка використовувала свою секретну службу для боротьби із коронавірусом, і, попри це, ще й оголошувала численні локдауни.

При цьому, як з’ясувалося, технологія стеження давала численні помилки. Як наслідок, сотні тисяч ізраїльтян отримали помилкові розпорядження самоізолюватись.