Закон і Бізнес


Подружня праця


№10 (1516) 06.03—12.03.2021
8086

Під час розгляду справи про розлучення дружина-домогосподарка зажадала компенсації за домашню працю. Суд вирішив, що такі вимоги обґрунтовані, тим самим створивши прецедент застосування нового кодексу.


Подружжя, яких китайські ЗМІ називають Чен і Ван, взяли шлюб у 2015 році. Але кілька місяців тому чоловік подав на розлучення. Жінка спочатку відмовлялася, а потім зажадала компенсації за 5 років праці в інтересах сім’ї, заявивши, що Чен переклав на її плечі ведення господарства і догляд за новонародженим сином, пише Бі-Бі-Сі.

Окружний суд Пекіна задовольнив вимогу, зобов’язавши Чена, крім щомісячних аліментів на дитину в розмірі 2000 юанів (понад 8,6 тис. грн.), виплатити дружині одноразово 50 тис. юанів. (216 тис. грн.), тобто приблизно по 10 тис. за кожен рік подружнього життя.Головуючий на процесі суддя заявив пресі, що поділ майна при розлученні повинен зачіпати не тільки матеріальні цінності, а й таку невловиму, проте очевидну цінність, як домашня праця.

З початку цього року в КНР вступив в силу новий Цивільний кодекс. Згідно з ним, той чоловік, на якому лежала найбільше навантаження по будинку, догляду за дітьми та людьми похилого віку членами сім’ї, має право на компенсацію в разі розлучення. Раніше це було можливо, тільки якщо така компенсація заздалегідь передбачалася шлюбним контрактом, які в Китаї укладають рідко.

Утім, інші китаянки вважають, що $130 в місяць за ведення домашнього господарства і нагляд за дитиною — замало. Мовляв, тільки няня обійдеться в Пекіні в ті самі 50 тис. юанів, але на рік. Тим паче, що мінімальна зарплата в Китаї становить близько 2,5 тис. юанів.