Закон і Бізнес


Пакетик уже є


№10 (1516) 06.03—12.03.2021
6948

Що за біда в одній з областей, де слідчі навіть не намагаються заперечувати свою причетність до злочинних дій? Про одну зі схем підготовки до засідання тепер знають і у Вищій раді правосуддя.


На розгляді в кримінальному провадженні суд завершив з’ясування обставин та перевірку доказів і перейшов до дебатів. Проте прокурор запросив перерву — щоб підготуватися до цієї стадії судового провадження. 

Утім, готувався він так. Представившись працівником канцелярії суду, чоловік зателефонував матері обвинуваченого та сказав, що на засідання не треба приходити, бо воно відкладається через відсутність на роботі судді. 

Мати обвинуваченого сполошилась і вирішила перевірити інформацію, зателефонувавши до суду. Вона дізналася особисто від судді, що розгляд, призначений на 14:00, відбудеться, для його відкладення немає підстав. 

За кілька хвилин до засідання хтось телефонував з тією самою пропозицією захисникові. А коли адвокат уже їхала до суду, дзвінок повторився. Вона повідомила номер, з якого дзвонили, судді, котра перевірила його через програму «Д-3». 

Виявилося, що телефон належить слідчому Апостолівського ВП Нікопольського ГУНП Дніпропетровської області. Законниця зателефонувала слідчому, щоб запитати, хто примусив його дзвонити адвокату. Той ім’я не назвав, але факту дзвінків не заперечував. 

Тож засідання відбулось, а вже 17 лютого суд виправдав обвинувачених за всіма статтями. Після проголошення вироку до судді підійшла мати обвинуваченого й розказала, як 3 лютого, після ряду бентежних дзвінків, вона вирішила супроводжувати сина на засідання.

Там вона стала свідком, як невідомий чоловік не пускав сина до приміщення суду, «тому що вже повідомляли, що засідання не буде». Дізнавшись, що брехню викрили, зухвалець став погрожувати, що негайно підкине наркотик, який уже є в наявності. Тоді судове засідання точно не відбудеться — через арешт сина. 

Цю історію розповіла ВРП (№985/0/6-21) та Генеральному прокуророві Тетяна Чумак з Апостолівського районного суду Дніпропетровської області.