Закон і Бізнес


Штраф для Президента


№10 (1516) 06.03—12.03.2021
3044

Конституція допускає притягнення Президента до відповідальності за скоєння злочину тільки у порядку імпічменту. А чи поширюються такі гарантії на накладання стягнень за адміністративні проступки?


Свого часу таке питання порушив Пленум Верховного Суду після того, як спочатку було зафіксовано, що Володимир Зеленський порушує карантинні обмеження, а згодом він сам зізнався у не задекларованих доходах від ОВГЗ.

Здавалося б, главі держави було б вигідніше з точки зору іміджу сплатити штраф. Проте суди засумнівалися, чи можуть вони виносити такі рішення. Адже Конституція гарантує Президентові «право на недоторканість», не конкретизуючи межі такої гарантії. І якщо у рішенні від 10.12.2003 №19-рп/2003 КС уже висловлювався стосовно неможливості порушення кримінальних справ щодо глави держави, то про адміністративні провадження у ньому не згадувалося.

Водночас, як звертає увагу Пленум ВС, Президент є суб’єктом, зокрема, адміністративних правопорушень, пов’язаних із корупцією. Якщо Конституція надає індульгенцію і в цій частині, то він може безкарно приймати подарунки, не звітувати про статки тощо. Адже процедура імпічменту може бути запущена тільки у разі скоєння злочину.

Хоча Пленум просив колег дати відповідь якомога скоріше, КС тільки сьогодні взявся за цю справу. Тож доки він оголосить рішення, спливуть строки давності для притягнення В.Зеленського до адмінвідповідальності за вчинені проступки.