Закон і Бізнес


Щоденно ми маємо факти втручання в адвокатську діяльність, - Л.Ізовітова


.

03.03.2021 17:51
2082

Профільний закон 2012 року дав широкі гарантії адвокатської діяльності, проте щодня ці гарантії порушуються. З початку 2021 року до НААУ вже надійшло близько 500 скарг на порушення прав адвокатів і гарантій адвокатської діяльності по всій країні.


Про найбільші виклики для незалежності адвокатури та безперешкодної адвокатської діяльності розповіла голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова під час виступу на Всеукраїнському форумі «Україна 30. Розвиток правосуддя», передає «Закон і Бізнес».

Вона наголосила, що законодавчі гарантії не можуть мати декларативного характеру. «Можна записати ще низку гарантій в наш профільний закон, але якщо вони не будуть реалізовані та забезпечені, то гріш ціна таким гарантіям. Тому на сьогодні ми зробили вже ревізію проблем, які є з нашими гарантіями адвокатів та адвокатської діяльності, і вважаємо за необхідне терміново внести зміни до Кримінального кодексу України, Кримінального процесуального кодексу України для того, щоб посилити відповідальність за порушення гарантій адвокатської діяльності. Це першочергове завдання на сьогодні», - наголосила Л.Ізовітова.

Голова НААУ назвала найбільш типові способи втручання в адвокатську діяльність, які вчиняють працівники правоохоронних органів всупереч законодавчій забороні. Ідеться про порушення адвокатської таємниці, незаконні обшуки адвокатів, негласні слідчі дії стосовно адвокатів, ототожнення адвоката з клієнтом та вчиненим ним злочином.

 «Законом заборонено здійснювати втручання в адвокатську діяльність і адвокатську таємницю, проте щоденно ми маємо факти цього втручання. Законом заборонено, але проводяться стосовно адвокатів оперативно-розшукові заходи та слідчі дії. Законом заборонено, але проводиться огляд та вилучення документів адвоката, пов’язані зі здійсненням його професійної діяльності. Ми сьогодні бачимо й заборонений законом факт ототожнення адвоката з клієнтом – для того, щоб вилучити докази, зібрані адвокатом, кажуть, що він такий же злочинець, як його клієнт, хоча це ще не доведено. І це використовується вже як інструментарій для вилучення інформації від адвоката», - заявила очільник НААУ.

Окремо Голова НААУ наголосила на тому, що часто порушується принцип рівності прав адвоката з іншими учасниками судового провадження. В окремих судових справах, особливо у резонансних, постає проблема забезпечення безпеки адвокатів.

Найбільш кричущими порушеннями професійного імунітету захисника стали справи, в яких адвокатів підозрюють у вчиненні незаконних дій, які полягають у наданні правничої допомоги клієнтам. Тобто, законна професійна діяльність адвоката прирівнюється до незаконної. Л.Ізовітова навела приклад відомої справи, коли кільком адвокатам вручені повідомлення про підозри за надання ними професійної допомоги, зокрема, складання процесуальних документів, скарг до ЄСПЛ тощо. «Це неперевершений цинізм. Це неймовірно, щоб професійна діяльність стала незаконною», - наголосила Голова НААУ.

Закон і Бізнес