Закон і Бізнес


Право на інкогніто


№10 (1516) 06.03—12.03.2021
3148

Спори про захист персональних даних в Інтернеті дедалі частіше обертаються судовими позовами. І соціальні мережі змушені виплачувати компенсації за порушення прав користувачів.


Як передає газета Chicago Tribune, жителі штату Іллінойс у 2015 році подали колективний позов, звинувативши «Фейсбук» у порушенні закону. Ідеться про використання технології розпізнавання облич, що, на думку позивачів, дозволяє збирати їхні біометричні дані.

Для врегулювання претензії компанія спочатку пропонувала $550 млн. Однак окружний суд у Сан-Франциско висловив сумнів щодо достатності цієї суми. Тоді «Фейсбук» збільшив її ще на $100 млн, і суд схвалив таку пропозицію.

Щоправда, кожен із 1,6 млн жителів штату, які подали позов, отримає лише по $345. Майже $100 млн підуть на оплату роботи юристів.

Як повідомляє газета, суддя Джеймс Донато назвав цю угоду «знаменним результатом» і «серйозною перемогою для споживачів у актуальному питанні захисту персональних даних у цифровому просторі».

Раніше повідомлялося, що «Фейсбук» більше не буде автоматично використовувати технологію розпізнавання облич. У компанії заявили, що користувачі завжди мали можливість обирати, чи застосовувати таку функцію. Проте дано обіцянку, що тепер вона буде відключена за замовчуванням, але користувачі зможуть дозволити її застосування в налаштуваннях.