Закон і Бізнес


Фатальні пігулки


Фото: ТСН

№10 (1516) 06.03—12.03.2021
2527

Випадки отруєння підлітків но-шпою турбують як суспільство, так і народних депутатів. Проконтролювати, що дивляться діти в Інтернеті, неможливо, тому вирішили заборонити продаж їм ліків.


Проект «Про внесення змін до статті 42-4 Кодексу України про адміністративні правопорушення» (№5123) прирівнює продаж ліків підліткам, яким не виповнилося 14 років, до відпуску препаратів без рецепта. 

За такі дії передбачена відповідальність у вигляді штрафу від 6 до 25 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 102 до 425 грн.). А в разі повторного продажу ліків дитині максимальний штраф зросте до 1190 грн.

Аналогічні вимоги закріплюються й у законі «Про лікарські засоби» (проект №5122). Тут уточнюється, що провізор повинен запитати в підлітка документ у разі сумніву щодо його віку. 

Автори пояснюють свою ініціативу тим, що в дитячому віці «ще немає повного усвідомлення наявних ризиків від неправильного вживання того чи іншого лікарського засобу». Водночас тільки від початку цього року до столичної лікарні «Охматдит» потрапили 25 дітей з отруєннями якимись препаратами.

Утім, боротися заборонами з наслідками — сізіфова праця. Напевне, усе ж слід знаходити та притягати до суворої відповідальності тих, хто підштовхує дітей до смертельних експериментів.