Закон і Бізнес


Бізнес на пандемії


Фото: DW

№10 (1516) 06.03—12.03.2021
3200

У бундестазі вибухнув скандал, коли спливло, що один з депутатів отримав «відкат» за допомогу в отриманні держзамовлення на поставку масок. І навіть не заплатив із цих грошей податки.


Заступника голови фракції правлячого в Німеччині блоку ХДС/ХСС Георга Нюсляйна підозрюють у корупції. Припускається, що він отримав 660 тис. євро від приватної компанії, оскільки допоміг з держзамовленням на постачання медичних масок, пише DW.

Депутати одноголосно погодили позбавлення Г.Нюсляйна депутатської недоторканності, а також обшуки і вилучення документів у його офісах, включаючи кабінет у парламенті.

Як випливає з публікації громадської організації, яка розслідує випадки корупції серед депутатів, Г.Нюсляйн поряд із парламентською діяльністю очолює товариство з обмеженою відповідальністю, на рахунок якого, імовірно, і були переведені комісійні. Як пишуть німецькі ЗМІ, гроші надійшли від уряду Баварії та федерального уряду в Берліні.

Всього ж, за даними громадських активістів, Г.Нюсляйн займає керівні посади або має частку в капіталі 11 компаній, однак публічно звітує про доходи лише 3-х з них. Це пояснюється особливостями німецького законодавства, куди більш м’якого по відношенню до політиків та їх додаткових прибутків, ніж законодавство інших країн Європи.

На думку представника антикорупційної організації, випадок з Г.Нюсляйном став надбанням громадськості не через самі комісійні, а через несплату податку на них.

При цьому наголошується, що додаткові доходи мають приблизно третина депутатів, а їх загальна сума в 2019 році склала близько 25 млн євро, тобто в середньому по 10 тис. євро на місяць.