Закон і Бізнес


Одна за ціною двох


Від нових вимог у виграші будуть, насамперед, невеликі готелі, які в Парижі — на кожному кроці.

№9 (1515) 27.02—05.03.2021
2703

Власникам житла стало вигідніше здавати його туристам, ніж довгостроковим квартирантам. Однак це не завжди подобається сусідам, а також владі, яка недоотримує податки. Тому вимоги до орендодавців посилюються.


Так, у Парижі тепер стане набагато складніше здати житло туристам через онлайн-платформи. Послаблення залишили тільки для тих, хто, наприклад, їде у відпустку або у відрядження: він може здати своє основне житло в короткострокову оренду, але не більше ніж на 120 днів на рік.

Якщо ж власник збирається пустити в квартиру або будинок, де він не живе, туристів, то спочатку потрібно отримати дозвіл у місцевої влади. Крім того, офіційно зареєструватися підприємцем.

Але і це не все. Згідно з новими правилами, потрібно оплатити створення житлового простору мінімум такої ж площі для довгострокової оренди в тому ж районі. Зрозуміло, домовласникам ця умова не сподобалося, і вони спробували оскаржити занадто жорсткі правила. Але Касаційний суд Франції визнав ці вимоги законними.

До речі, Париж став одним з 22 міст, які торік звернулися до Єврокомісії з проханням встановити єдині правила для платформ для здачі житла. Перш за все — аби місцева влада мала доступ до інформації про кількість угод.

Чимало європейських міста, які користуються особливою популярністю у туристів, теж обмежують можливість здавати житло на невеликий термін. Так, в Амстердамі домовласникам заборонили здавати житло у трьох найпопулярніших районах центру. А влада Лісабона запропонували домовласникам здавати житло їм, а не безпосередньо туристам.