Закон і Бізнес


Про виконавчий збір


№9 (1515) 27.02—05.03.2021
10821

Стягненням виконавчого збору без реального стягнення боргу створюються умови для сплати боржником подвійної суми виконавчого збору або ж стягнення його без реального виконання рішення суду.


У справі №400/4023/19 особа оскаржувала постанову державного виконавця про стягнення виконавчого збору в розмірі майже 106 тис. грн. Адже держвиконавець прийняв відповідну постанову в той самий день, коли повернув виконавчий документ стягувачу. Річ у тім, що раніше від останнього надійшла заява про повернення виконавчого документа без виконання.

Суди перших двох інстанцій відмовили в задоволенні позову, посилаючись на те, що стягнення виконавчого збору пов’язується з початком примусового виконання незалежно від учинених дій.

Натомість Касаційний адміністративний суд зауважив, що виконавчий збір стягується лише з фактично стягнутої суми за виконавчим листом.

Крім того, у разі фактичного виконання виконавчого документа майнового характеру в повному обсязі або частково держвиконавцю виплачується винагорода у відсотковому співвідношенні від стягнутої суми або вартості майна боржника. Але в разі повернення виконавчого документа стягувачу без виконання держвиконавець не проводив виконавчих дій і не стягнув у примусовому порядку суму, зазначену у виконавчому листі. Отже, не було й підстав для стягнення виконавчого збору.