Закон і Бізнес


Цифровий контроль


.

№9 (1515) 27.02—05.03.2021
2748

Дані, що збираються про людину в ході боротьби з пандемією, використовуються також для формування свідомості й маніпулювання сприйняттям. Причому відбувається це непомітно для нас самих.


Про це заявив Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш, виступаючи на відкритті 46-ї сесії Ради ООН з прав людини. 

Він висловив стурбованість дедалі ширшим проникненням цифрових платформ в особисте життя, використанням даних і зловживанням ними. «Про кожного з нас збирається величезний масив інформації. Однак у нас немає реального доступу до цього масиву. Ми не знаємо, як ця інформація зібрана, ким вона зібрана та з якою метою», — зазначив А.Гутерреш. 

За його словами, ці дані використовуються з комерційною метою, у тому числі для реклами й маркетингу. Крім того, формуються певні поведінкові моделі, що призводить до створення нових бізнес-моделей і появи абсолютно нових галузей підприємництва, що сприяють подальшій концентрації багатства й посиленню нерівності. 

«Уряди можуть використовувати ці дані для контролю над поведінкою своїх громадян, порушуючи при цьому права окремих осіб або цілих груп. Усе це не наукова фантастика і не антиутопічний прогноз на XXII ст. Це відбувається тут і зараз. І це вимагає серйозного обговорення», — підкреслив Генсек ООН.