Закон і Бізнес


Бенефіс Генпрокурора

В ОГП хочуть брати на роботу юристів без стажу, аби вони не встигли навчитися корупції деінде


Ірина Венедіктова вважає, що вироки в гучних справах відсутні через пандемію, кадровий голод у судах і зловживання процесуальними правами.

№8 (1514) 20.02—26.02.2021
Каріна ПЕТРАШ
13607

Кількість правопорушень в Україні знижується, бо прокурори нарешті повернулися до практики координаційних нарад. Водночас Генеральний прокурор Ірина Венедіктова нарікає на 30-процентний кадровий голод і пишається безпрецедентною чисельністю кандидатів на посаду керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.


Розпочали з подяки

Засідання Комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності цього разу можна назвати особливим. Адже до парламентарів прийшла звітувати І.Венедіктова.

Нагадаємо, що минулого року з метою посилення парламентського контролю за діяльністю правоохоронних та інших органів державної влади було чітко визначено процедуру звітування ОГП. Звіт має бути поданим до 1 квітня та передбачає його розгляд до засідання Верховної Ради. На вивчення та затвердження комітет має 21 день із дня подання їм інформації.

І.Венедіктова розпочала звітувати з подяки нардепам за те, що вони підтримали соціальні гарантії для прокурорів. Це знайшло відображення в державному бюджеті на 2021 рік. Також свою вдячність вона висловила щодо прийняття в першому читанні законопроекту про здійснення заочного розслідування.

«Це важливий перший крок, який врегулює невизначеність у цьому питанні й дозволить активніше рухатись у «справах майдану» та провадженнях про військові злочини. Сподіваємося на швидке його прийняття в цілому», — відзначила І.Венедіктова.

Повністю «переформатована» робота та належна координація позначились і на результатах протидії злочинності. Своїм здобутком Генпрокурор уважає проведення керівниками обласних прокуратур близько 100 координаційних нарад. Саме повернення до такої форми роботи, на думку І.Венедіктової, сприяє злагодженій та цілеспрямованій діяльності правоохоронців.

«Наслідок? Суттєве зниження кількості кримінальних правопорушень у державі. У 2020 році їх було вчинено близько 86 тис., а у 2019-му — близько 105 тис. Зменшилася кількість облікованих злочинів — 360 тис. проти 444 тис.», — повідомила вона. Пишається Генпрокурор і тенденцією до звернення на спад кількості особливо тяжких злочинів: з 15 тис. до 13 тис., тяжких — зі 140 тис. у 2019 році до 125 тис. у 2020-му.

Злочини стають небезпечнішими

Одним з минулорічних пріоритетів роботи ОГП була боротьба з групами злочинців. «Торішні результати викриття злочинних угруповань є кращими порівняно з попередніми 6 роками», — сказала І.Венедіктова. Уже без особливого ентузіазму Генпрокурор розповіла про припинення діяльності 33 організованих корумпованих груп. Майже половина з них діяла в органах державної влади та управління. Правда, одкровенням, що головні корупціонери країни сидять у високих кабінетах, українців не здивуєш…

Усе ж позитивні зміни відбуваються. І.Венедіктова відзначила, що торік було викрито набагато більше корупційних діянь, ніж у 2019-му. Статистика — річ уперта, так от, як сказала голова прокурорської вертикалі, щодня ОГП надсилає до суду 11 проваджень у сфері корупції. Ні багато ні мало, але все-таки торік свій притулок у місцях позбавлення волі знайшли 627 корупціонерів.

Щоправда, цього ж дня Державна судова адміністрація оприлюднила свій звіт про склад засуджених минулого року за кожною статтею Кримінального кодексу. І ці дані показують, що власне за одержання хабарів засуджено тільки 36 державних службовців (із 81 особи, яка отримала вирок за ст.368 КК). А, наприклад, за недостовірне декларування засуджені лише 8 держслужбовців, за незаконне збагачення — узагалі один, і той — безробітний.

Не втішна й статистика щодо боротьби з правопорушеннями в бюджетній сфері та ухиленням від сплати податків. За словами І.Венедіктової, майже вчетверо зросла сума збитків у провадженнях цієї категорії справ — з 872 млн до 3,1 млрд грн. «Це свідчить про те, що категорія злочинів стала більш небезпечною», — сказала високопоставлена особа.

Таке зростання може свідчити ще багато про що, утім від коментарів та, яка звітувала, відмовилася. Водночас наголосила, що в результаті боротьби з так званими скрутками до бюджету надійшло ще 40 млрд грн. Хоча, за даними ДСАУ, за стст.212 та 2121 КК засуджено за рік аж 4 особи.

Очевидно, у будівлі на вул. Різницькій читають рішення Європейського суду з прав людини, а тому взялися більш ретельно боротися з катуванням людей правоохоронцями. За словами керманича ОГП, «у 2019 році про підозру в катуванні було оголошено лише двом силовикам. А у 2020-му таких справ уже 13». Також прокурорам удалося воскресити мертву ст.1461 («Насильницьке зникнення») КК. До того ж підозру за цим злочином оголошено керівнику одного з правоохоронних органів.

Водночас із понад 67,5 тис. засуджених тільки 12,9 тис. дістали покарання у вигляді позбавлення волі на певний строк, а до в’язниць відправлено майже 10 тис. громадян.

Бажання свіжої крові

Ключовим питанням для ОГП є проведення конкурсу на заміщення посади керівника САП. Сьогодні на місця очільника цього органу та його заступника претендує 127 осіб.

На запитання нардепа Галини Михайлюк про те, які існують шляхи для підвищення професіоналізму прокурорів, І.Венедіктова відповіла, що спершу потрібно набирати кращих, а потім їх учити. А тому розповіла про можливості, які нині існують для навчання прокурорів.

«У нас зараз відкриті можливості навчатися в Євроюсті та головній прокуратурі Європейського Союзу в Люксембурзі», — сказала вона. Утім, як у всіх органах правосуддя, прокуратура також потерпає від кадрового голоду. Проте, схоже, в ОГП знайшли спосіб, як його втамувати. Реалізовувати ідею щодо наповнення вищих органів прокуратури свіжою кров’ю І.Венедіктова не поспішає. А от, коли йдеться про окружні прокуратури, — навпаки.

«У нас 30-процентний кадровий голод, а тому потрібно скерувати нові кадри в окружні прокуратури. Якщо парламент допоможе нам прибрати 2-річний стаж роботи як умову призначення на посаду, то ми зможемо забирати кращих випускників юрфаків», — упевнена очільниця ОГП.

У відборі молодих і перспективних вона бачить ще й соціальну місію. Адже молоді люди після університетів ідуть працювати в інші органи й там плямують свою репутацію корупційними та іншими оборудками. Аби цього не було, краще привести їх відразу в прокуратуру та навчити працювати чесно.

Також Генпрокурор розповіла, що триває створення масштабної концепції розвитку кримінальної юстиції та органів правопорядку. Відбувається підготовка до впровадження системи оцінювання якості роботи прокурорів і електронної системи управління людським персоналом. В ОГП вже запустили електронний кабінет процесуального керівника та працюють над уведенням у дію електронного кримінального провадження.