Закон і Бізнес


Пташиний патруль


№8 (1514) 20.02—26.02.2021
2795

Ми вже звикли до різних систем охорони, камер стеження, всіляких датчиків. Часто саме вони допомагають знайти злочинців. Але як же бути зі світовим океаном?


Виявляється, можна встановити датчики на ... альбатросів. Ці птахи, як правило, супроводжують судна в надії поласувати здобиччю рибалок.

Самі птиці доволі великі, їхня вага сягає 11 кг. І невеликі пристрої, «встановлені» на них, не завдають незручностей. При наближенні альбатросів до судна датчики «ловлять» інформацію про те, чи легально судно рибалить у цих водах, чи це браконьєри.

Справа в тому, що всі зареєстровані кораблі мають автоматичну ідентифікаційну систему. Якщо вона «мовчить» (браконьєри навмисно відключають її), значить, це судно не має права перебувати в цих водах.

Однак жодне судно не може ризикувати, відключивши свою радіолокаційну систему. Ось за нею встановлений на альбатросі датчик локалізує браконьєрів і передає інформацію охоронним службам.

Такий «патруль» задіяний не тільки в Європі. У найближчих планах проекту — зайнятися порятунком морської фауни в південній частині Індійського океану.