Закон і Бізнес


Держава стає віртуальною: в Кабміні представили 94 проекти


.

19.02.2021 08:52
1417

Кабінет Міністрів України затвердив перелік з 94 проектів цифрової трансформації у ключових сферах. Їх планують реалізувати протягом трьох років, що має сприяти розбудові цифрової держави.


Проекти (зокрема, е-Нотаріат, е-Майно, е-Школа, е-Соцзахист, е-Дозвіл) представив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, передає «Закон і Бізнес».

Також Михайло Федоров презентував публічний портал, де описані усі проекти цифрової трансформації. «Масштабна цифрова трансформація України триває. Ми … запускаємо онлайн-дашборд з описом кожного проекту, чіткими дедлайнами, відповідальними чиновниками за процеси та рейтингом. Важливим є чинник публічності, який дозволить кожному українцю спостерігати за реалізацією проектів у режимі реального часу та давати свої рекомендації», - заявив чиновникї.

У рамках проекту е-Нотаріат автоматизуються нотаріальні дії, наприклад, посвідчення підпису або документа. Буде створено систему, яка включатиме електронне робоче місце нотаріуса. Отримувати нотаріальні послуги можна буде ще швидше та зручніше.

Реалізація проекту е-Майно дозволить сплачувати адміністративний збір у Дії, реєструвати права на нерухоме майно онлайн.

Планується активна цифровізація медичної сфери. Зокрема, проекти включатимуть е-Кабінет пацієнта, у якому можна буде укладати декларації онлайн. Е-Лікарняний дозволить не стояти у чергах в закладах охорони здоров’я, а в онлайні отримати медичний висновок про непрацездатність.

У рамках проекту е-Школа запуститься Всеукраїнська Школу Онлайн, де будуть доступні дистанційні курси для учнів 5-11 класів. А вчителі в електронних кабінетах зможуть створювати власні курси. Крім того, школярі матимуть вільний доступ до електронних підручників. А проект е-Діловодство запровадить класний журнал та щоденник в електронному вигляді.

Перейдуть в онлайн і соціальні послуги — призначення та надання адресної допомоги, пільг, пенсії та інше. У рамках проекту е-Соціальний захист вперше створюється електронна інформаційна система соціальної сфери та єдиний соціальний реєстр.

Також буде реалізовано проект е-Демократія, який впровадить можливість проведення електронних виборів та референдумів, а також такі інструменти, як електронні петиції, опитування тощо.

Закон і Бізнес