Закон і Бізнес


Рекорди навантаження


№8 (1514) 20.02—26.02.2021
5593

Якщо у деяких місцевих судах торік працювали подекуди у 3—4 рази більше, ніж належить, то на апеляційному рівні показники інколи ще вищі.


Це засвідчили розрахунки нормативів навантаження на суддів апеляційних господарських та апеляційних адміністративних судів, оприлюднені Радою суддів.

Так, лише Центральний та Північний АГС розглянули більше справ, ніж належить за нормативами. Причому перший — удвічі більше, якщо враховувати наявну кількість суддів із повноваженнями. Натомість 4 установи були б недовантажені, якби мали ту чисельність, що передбачена штатом, але через наявні вакансії їм теж довелося перепрацьовувати. І тільки Північно-західний АГС без проблем упорався із усіма справами наявним силами.

Водночас в адміністративній юстиції справи кепські: розглянуто значно більше, ніж мало б за модельними нормативами. Так, у Першому ААС, що на Донеччині, 9 суддів виконали роботу і за себе і за 37 відсутніх колег. І це наразі абсолютний рекорд.

У Шостому та Другому ААС навантаження було більш ніж потрійним. Найнижчі показники — на Вінниччині та Одещині: судді Сьомого ААС працювали за себе і за того хлопця, а П’ятого — 27 за 49-ть.

Загалом в апеляційній ланці адмін’юстиції мало б працювати майже удвічі більше суддів, ніж передбачено штатом.