Закон і Бізнес


Про стягнення на майно


№8 (1514) 20.02—26.02.2021
5743

Виконавець може через суд звернути стягнення на майно, яке боржник придбав, але не здійснив державної реєстрації права власності на нього.


Касаційний цивільний суд у справі №446/53/16-ц не погодився з позицією попередніх інстанцій та ухвалив нове рішення.

Відділ державної виконавчої служби звернувся до суду із заявою про встановлення способу та порядку виконання рішення про стягнення з особи заборгованості. Під час виконання рішення було встановлено, що за 6 років до цього боржник придбав комплекс будівель, повністю розрахувавшись за нього. Проте в договорі купівлі-продажу застережено, що право власності на нерухомість переходить із моменту державної реєстрації. 

Водночас на рахунках боржника відсутні кошти, а транспортні засоби, які йому належать, постановами державного виконавця оголошено в розшук.

Як зазначив КЦС, не допускаються дії особи, що вчиняються з наміром завдати шкоди іншій особі, а також зловживання правом в інших формах. Тому з метою виконання судового рішення стягнення може бути звернуто на 1/2 ідеальну частку комплексу нежитлових будівель. Адже майно придбано під час шлюбу, відповідно, є спільною сумісною власністю подружжя.

При цьому частка в праві спільної власності може бути об’єктом продажу з публічних (електронних) торгів або передачі стягувачу в рахунок погашення боргу без її виділу в натурі.