Закон і Бізнес


Злочинний реп


Фото: BBC

№8 (1514) 20.02—26.02.2021
2760

За образу короля у твітах і текстах пісень репер дістав тюремний строк. Але він відмовляється здатись і відсидіти за ґратами. За нього вже заступилося понад 200 іспанських митців.


Репер із Каталонії Пабло Хасель засуджений до 9 місяців ув’язнення за наклеп на корону та іспанські державні інститути. Крім цього, він критикував дії поліції у 2019 році під час придушення демонстрацій за незалежність Каталонії, пише Бі-Бі-Сі.

В одному з твітів репер висловлював підтримку Вікторії Гомес із забороненої марксистської групи, яка відбуває покарання. Крім того, чоловік звинувачував іспанського короля Феліпе VI та його батька Хуана Карлоса в кількох злочинах.

Після винесення вироку влада дала музикантові час, щоб здатися поліції. Однак він закрився в університеті разом зі своїми прихильниками, а також виклав у соцмережах маніфест: «Сьогодні це я, а завтра можеш бути ти. Ідеться про нашу свободу».

Уряд уже заявив, що має намір пом’якшити покарання за злочини, пов’язані з висловлюваннями, у тому числі з образою монархії та релігії, у тих випадках, коли йдеться про твори мистецтва й культури.

У 2018 році за схожими статтями в Іспанії був засуджений інший репер, Valtnyc. Він дістав 3,5 року, але втік до Бельгії.

Недавно в Каталонії пройшли вибори, за результатами яких більшість мандатів у парламенті здобули партії, що виступають за відокремлення автономії від королівства.