Закон і Бізнес


Штраф за зневагу


Чи каратимуть за надмірні прояви патріотизму наразі невідомо.

№8 (1514) 20.02—26.02.2021
3607

У парламенті прагнуть штрафувати працівників та посадових осіб представницьких органів місцевого самоврядування, виконавчих органів рад за порушення правил використання державних символів та символів іноземних держав.


Для цього зареєстрували проект «Про внесення змін до Кодексу про адміністративні правопорушення» (№5048).

Карати хочуть за порушення порядку використання державних символів України та символів іноземних держав. Але логіку законодавця пояснити важко. Адже «порушення порядку використання державних символів» не конкретизовано ні в одному нормативно-правовому акті. У Кримінальному кодексі передбачено відповідальність за публічну наругу. Зміст цього діяння розкривається хіба що в науково-практичних коментарях. У законі «Про Державний Гімн» є вказівка лише на те, що всі заходи загальнодержавного значення розпочинаються з виконання Державного Гімну. Отже, про суть діяння, за яке загрожує штраф у розмірі від 170 до 340 грн., можна лише здогадуватися. 

Підказку народні депутати залишили в пояснювальній записці. А саме — згадали історію з депутатами Сюртівської об’єднаної територіальної громади, які під час складання присяги виконали чи то гімн, чи то пісню іншої країни.