Закон і Бізнес


До справи про скасування припису НАЗК суд залучив ВКДКА


ВКДКА на засіданні рекомендувала С.Вилкову звернутися з позовом до суду.

17.02.2021 13:34
2794

У справі про скасування припису Національного агентства з питань запобігання корупції, яким голову ВКДКА Сергія Вилкова було зобов’язано скасувати рішення КДКА Харківської області, відбулося підготовче засідання.


Як передає кореспондент «Закон і Бізнес», в ході відкритого засідання Окружний адміністративний суд м.Києва задовольнив клопотання С.Вилкова про залучення Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури як третьої особи. А от у аналогічному клопотанні щодо фігуранта дисциплінарного провадження (адвоката, якого КДКА регіону позбавила свідоцтва) було відмовлено.

У засіданні були присутні очільник ВКДКА, а також представники НАЗК.

Нагадаємо, позов до ОАСК С.Вилков подав за результатами засідання ВКДКА, на якому розглядався припис правоохоронного органу.

Сама справа пов’язана із тим, що у 2019 році, надаючи правову допомогу клієнту у кримінальному провадженні, адвокат Василь Ринчак вирішив посприяти органам Служби безпеки у затриманні слідчого, який начебто вимагав хабар. Захисник під наглядом правоохоронців вручив мічені купюри. У протоколі про результати контролю за вчиненням злочину було відображено, що адвокат виконував спеціальне завдання - документування факту одержання неправомірної вигоди. Це стало приводом для подання скарги до КДКА Харківської області, яка застосувала стягнення у вигляді позбавлення права на здійснення адвокатської діяльності.

Чоловік оскаржив рішення до суду та звернувся до НАЗК за захистом. Після того, як суд відмовив у задоволенні позову, НАЗК надіслало голові ВКДКА припис з вимогою скасувати рішення КДКА регіону.

У ВКДКА не існувало підстав для перегляду рішення дисциплінарної палати, оскільки жоден із передбачених законом суб’єктів не звертався зі скаргою. При цьому сам припис містив пряму імперативну вказівку, адресовану голові квазісудового органу, скасувати рішення КДКА. А це може бути здійснено лише колегіально і в порядку, визначеному Законом про адвокатуру та адвокатську діяльність.

Тож С. Вилков повідомив НАЗК про неможливість виконання припису на законних підставах. Тим не менш, чиновники склали протокол про адмінправопорушення (на заваді цьому не стало навіть рішення КС №13-р/2020, яким антикорупціонери були тимчасово позбавлені таких повноважень) та передали його до суду.

Протокол також є предметом розгляду у провадженні, яке наразі розглядає Подільській районний суд м. Києва. Докладніше про справу читайте у статті «Виборюючи незалежність».

Видання «Закон і Бізнес» продовжуватиме стежити за розвитком ситуації.

Закон і Бізнес