Закон і Бізнес


Екзаменатори влади

Правосуддя якої країни можна вважати найсправедливішим?


№7 (1513) 13.02—19.02.2021
Валентина МИХАЙЛОВА
5913

Справедливість — за визначенням категорія суб’єктивна. Проте в контексті правосуддя встановлені певні критерії та органи, уповноважені ставити оцінки судовим системам. То яка з них є відмінницею, а яка пасе задніх?


Минулорічні «лідери»

Мова, звісно, про Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод, що містить ст.6, яка й гарантує право на справедливий суд. Відповідно, у ролі екзаменаторів виступають судді Європейського суду з прав людини.

Як і належить, на початку року був оприлюднений «табель» успішності дотримання конвенційних гарантій за 2020 рік і принагідно оновлені зведені відомості за всі 60 років діяльності конвенційного органу.

Як зауважив голова ЄСПЛ Роберт Спано, нині у Страсбурзі на розгляді перебуває 61,5 тис. справ. І 3/4 від загального обсягу «роботи» Суду спричиняють 5 країн, у числі яких і Україна.

Утім, кількість скарг — ще не показник справедливості судочинства. Адже, наприклад, у громадян деяких країн є звичка судитися до останньої інстанції. Більш об’єктивним показником буде кількість рішень, ухвалених ЄСПЛ не на користь урядів.

Так, у минулому році наша країна, як і раніше, залишалась у першій трійці за кількістю справ, у яких страсбурзькі судді виявили бодай одне порушення конвенції (82). Частіше як порушники згадувалися тільки Туреччина (86) і з великим відривом — Росія (173).

Водночас у розрізі статей конвенції більше половини минулорічних рішень проти України стосується права на свободу та особисту недоторканність (49). Ці права теж найчастіше порушує російська влада (82). Натомість Туреччина лідирує за посяганнями на свободу слова (31).

Ці числа теж слід сприймати з поправкою, наприклад на пілотне рішення ЄСПЛ «Бурмич та інші проти України» щодо невиконання рішень національних судів, у якому було об’єднано відразу 12143 справи, а аналогічні — вилучені з реєстру. Й у Страсбурзі дотепер чекають, доки наша влада знайде шляхи розв’язання цієї проблеми.

60 років порушень

Але це — справи поточні. ЄСПЛ також веде статистику своєї роботи за всі роки, і тут картина дещо інша. Так от, за всі 60 років найчастіше вердикти страсбурзьких суддів констатували порушення конвенційних гарантій Туреччиною (3309). Причому понад чверть таких рішень стосувалася недотримання права на справедливий суд у ті часи, коли кримінальні справи розглядали спеціальні трибунали за участю військових суддів.

У РФ негативних рішень також чимало — 2724. З них левову частку становлять порушення права на справедливий суд і заборони нелюдського або такого, що принижує гідність, поводження. В останньому випадку це, як правило, неналежні умови тримання за ґратами — як у слідчих ізоляторах, так і під час відбування покарання.

Замикає трійку «лідерів» Італія, проти якої загалом було ухвалено 1857 рішень, але 2/3 з них стосувалися тривалості судових процедур. Зіпсували статистику цій країні процедура націоналізації нерухомості й неадекватні компенсації за вилучення власності, що мали місце у 1980—1990-х роках.

З погляду справедливості судочинства в Україні не набагато кращі справи: у третині рішень ЄСПЛ згадував порушення нашими судами зазначеної гарантії (582). І це — третій показник серед усіх країн Європи, що приєдналися до конвенції.

Майже «відмінниця»

Загалом у звіті немає жодної держави, яка бодай раз не згадувалася б як порушниця конвенції. Навіть попри невеличкі розміри таких країн, як Ліхтенштейн, Монако чи Сан-Марино, та чисельність їх населення. Проте, за статистикою, є тільки одна, де за всі роки кількість позитивних для влади вердиктів (24) більша за кількість випадків визнання порушень конвенційних гарантій (11). Це — Данія.

Прикметно, що востаннє ЄСПЛ поставив «двійку» цій країні аж 4,5 року тому. Ішлося про дискримінацію та неповагу до сімейного життя через перепони для мігранта, який недавно отримав датське громадянство, возз’єднатися з новоспеченою дружиною.

Якщо ж брати суто право на справедливий суд у розумінні §1 ст.6 конвенції, то у зведеній таблиці значиться тільки одне таке рішення — 11 років тому. І це також найнижчий показник з-поміж усіх інших, навіть карликових країн Старого світу. Тобто датська Феміда хоч і не чиста відмінниця, але може вважатися найсправедливішою з-поміж європейських держав за останні 60 років.