Закон і Бізнес


Дай бегемоту волю ...


Колумбійці, які і раніше могли відвідувати зоопарк у маєтку наркобарона, вважають бегемотів милими та безпечними.

№7 (1513) 13.02—19.02.2021
3070

Хоча з моменту смерті наркобарона Пабло Ескобара минуло вже 30 років, країна досі відчуває наслідки його діяльності. А вони виявилися несподіваними: через примхи короля злочинного світу тут розплодилися ... бегемоти.


Колись П.Ескобар привіз у свій зоопарк 4-х гіпопотамів — самця і трьох самок. Після вбивства наркобарона його маєток було націоналізовано, а на місці приватного зоопарку відкрився парк розваг, пише Бі-Бі-Сі.

Тварин з резиденції наркобарона розподілили між зоопарками Колумбії, але бегемотів, яких прозвали «кокаїновими», залишили на місці. Суто технічно перевозити їх було важко. Тому влада вирішила їх не чіпати і, ймовірно, сподівалася, що вони з часом вимруть в нерідній природі.

Але вони вижили і розплодилися. Вчені спробували визначити кількість гіпопотамів, що мешкають у річках Колумбії, і дійшли висновку, що їх уже приблизно 80—120. І якщо не вжити жодних заходів, то до 2034 року їх стане понад 1400.

Тому постало питання, як зупинити зростання популяції. Проти винищення бегемотів виступають захисники тварин і самі колумбійці. У перебудованому зоопарку зараз живуть кілька гіпопотамів, туди щороку приїжджають тисячі відвідувачів.

Стерилізація однієї тварини, яку провели 10 років тому, обійшлася приблизно в $50 тис. За словами учасника операції, було моторошно перебувати поруч із приспаним гігантом. Адже тварина доволі агресивна і мало не перевернула кран, який застосовувався для її транспортування.

Просто вбити «зайвих» теж не вийде. Адже громадськість збурилася, коли колумбійські військові застрелили гіпопотама Пепе, який, як вважала влада, був небезпечним для місцевих жителів. Після цього «кокаїнових бегемотів» захистили законом про захист чужорідного виду.

Тепер же влада розгублена: з кількох милих на вигляд велетнів виросла проблема, яка загрожує стати дуже серйозною.