Закон і Бізнес


Позов за любов


Якщо в спілкуванні учнів і учениць педагоги бачать сексуальний підтекст, то це ще не підстава для відрахування зі школи.

№7 (1513) 13.02—19.02.2021
4210

Японка подала позов до суду через те, що її усунули від навчання в одній зі шкіл. Підставою для такого рішення став сам факт її побачення з юнаком.


Як повідомляє агентство Кіодо, в 2019 році адміністрація приватної школи в Токіо дізналася, що одна з учениць зустрічається з юнаком. Дівчині спочатку запропонували добровільно покинути школу, а потім заявили: якщо вона не змінить місця навчання, то не отримає атестата і рекомендацій до вузу.

В результаті учениця була змушена перейти в іншу школу. Однак вона не залишила цього факту без реагування і подала позов до суду, оцінивши завдані збитки в 3,7 млн єн (близько 1 млн грн.).

На першому ж слуханні в суді адміністрація школи пішла в наступ. Зі свого боку дівчина наполягала на безглуздості шкільних правил, що забороняють побачення. Тим більше що вчителі розпитували, чи займалася вона на побаченнях сексом, що є вторгненням в її особисте життя.

Це вже не перший випадок судового розгляду в Японії щодо чинних правил. Так, у жовтні 2017 року учениця старших класів однієї зі шкіл в Осаці подала в суд за те, що її змусили пофарбувати каштанове волосся в звичний для японок чорний колір. У результаті вона ушкодила і шкіру на голові, і саме волосся, побоюючись бути виключеною зі школи.