Закон і Бізнес


Доплата за відпочинок


№7 (1513) 13.02—19.02.2021
2459

Іспанський уряд схвалив пілотний проект, в рамках якого кілька компаній перейдуть на чотириденний робочий тиждень. При цьому зарплата працівників не зміниться.


Які саме компанії будуть в ньому брати участь — поки не вирішено, але серед них точно будуть промислові виробництва, пише «Європульс».

Проект розрахований на 3 роки. Під час експерименту компанії отримуватимуть доплати від держави, щоб перехід був більш м’яким. Згодом ці суми будуть зменшуватися, і до моменту закінчення пілотного проекту компанії повинні будуть повністю обходитися без дотацій.

Ідея про скорочення робочого тижня з 40 до 32 год. висловлювалася і раніше, але вирішальну підтримку вона дістала через пандемію і карантинні заходи. На думку іспанського уряду, чотириденний робочий тиждень дозволить зробити графік співробітників більш гнучким, а це, у свою чергу, розвантажить транспортну систему і дасть людям змогу менше контактувати. Не кажучи вже про те, що у працівників з’явиться більше часу на спілкування з рідними, хобі або розвиток власного бізнесу.