Закон і Бізнес


Гаманець або смерть


№7 (1513) 13.02—19.02.2021
3652

Відповідно до нового законопроекту колекторам доведеться поводитися згідно з нормами етичної поведінки, інакше Нацбанк виключатиме подібні компанії із реєстру.


27 січня Верховна Рада у першому читанні прийняла законопроект, що має повернути діяльність колекторів у межі адекватності та правове поле. Чи допоможе нова ініціатива? Адвокат Credence Сергій Бурлаков спробував відповісти на це запитання у своїй авторській колонці.

Проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту боржників при врегулюванні простроченої заборгованості» (№4241), за словами С.Бурлакова, містить багато правильних і потрібних норм. 

Документ містить саме поняття «колекторська діяльність», критерії, яким повинні відповідати компанії, деанонімізація їхніх співробітників і телефонних номерів, заборона на дзвінки в нічний час і тиск на родичів та інші правила, які в ньому визначені як норми етичної поведінки. За порушення — серйозні штрафи або навіть виключення з реєстру колекторських компаній, який буде вести Нацбанк.