Закон і Бізнес


Про виключну підсудність


№7 (1513) 13.02—19.02.2021
4436

Господарський суд м.Києва є єдиним судом, до виключної підсудності якого віднесено справи, відповідачем в яких є, зокрема, центральний орган виконавчої влади.


У справі №918/572/19 релігійна громада подала позов до Господарського суду Рівненської області про зобов’язання включити будівлю до переліку об’єктів малої приватизації. Вимоги задоволено частково: зобов’язано Фонд державного майна включити адміністративну будівлю до переліку об’єктів, що підлягають приватизації шляхом викупу. Апеляційна інстанція підтримала таке рішення.

Переглядаючи справу за скаргою ФДМ, Касаційний господарський суд відзначив, що приписи ст.30 Господарського процесуального кодексу встановлюють правила виключної підсудності таких спорів. Це означає, що певні категорії справ не можуть розглядатися за загальними правилами підсудності, а також за правилами підсудності альтернативної.

Згідно з ч.5 ст.30 ГПК спори, в яких відповідачем є, зокрема, міністерство чи інший центральний орган виконавчої влади, розглядаються місцевим господарським судом, юрисдикція якого поширюється на м.Київ. Оскільки в цій справі ФДМ є одним з відповідачів, ГС Рівненської області розглянув справу з порушенням правил територіальної юрисдикції.