Закон і Бізнес


Ліки для життя


№7 (1513) 13.02—19.02.2021
3022

Якщо місцева влада не може закупити дорогий препарат, то відповідальність за належне лікування покладається на державу в цілому. Рішення такого змісту в екстреному порядку прийняли у Страсбурзі.


Як повідомляє «Коммерсант», 31-річна мешканка Сочі Ксенія Швецова страждає від рідкісного захворювання кровотворної системи та внесена до федерального реєстру осіб. Однак Міністерство охорони здоров’я краю протягом 5 місяців не надавало препарату, посилаючись на брак грошей. Вартість однієї упаковки ліків перевищує 280 тис. руб. (104 тис. грн.), а його необхідно приймати раз на 2 тижні.

Місцевий суд зобов’язав регіональну владу закупити ліки, проте чиновники подали апеляцію. Адвокат жінки вважає, що влада намагалася затягнути судовий процес попри те, що пацієнтка могла померти без ліків протягом кількох місяців.

Європейський суд з прав людини, куди була направлена скарга, скористався правилом, що дозволяє виносити рішення в екстреному порядку при загрозі життю заявника. ЄСПЛ констатував, що відмова в забезпеченні ліками порушує ст.2 («Право на життя») і ст.3 («Заборона катування») Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Причому тепер відповідальність за забезпечення препаратом несе не місцева влада, а держава в цілому.

Саму заяву Суд розгляне пізніше.