Закон і Бізнес


Гроші за вирок


№7 (1513) 13.02—19.02.2021
4032

Помилки слідства й суду дорого обходяться і обвинуваченому, і державі. Адже жодні гроші не повернуть років, викреслених із життя через несправедливий вирок.


18 років тому в невеликому польському містечку загинула 15 річна дівчина. Її зґвалтували та залишили на морозі. Винним у скоєнні цього злочину визнали 23-річного Томаша Коменду. Його засудили до 25 років тюрми.

Проте недавно у справі з’ясувалися нові обставини. Зокрема, результати експертиз довели невинуватість засудженого. У підсумку чоловіка, котрий уже відбув 18 років за ґратами, виправдали та звільнили з-під варти.

Природно, постало питання про компенсацію. Т.Коменда вимагав 18 млн злотих (близько 134 млн грн.) — по мільйону за кожен рік у в’язниці. Як передає RMF FM, окружний суд майже на третину зменшив цю суму, вирішивши, що досить і 12,8 млн злотих (понад 95 млн грн.) Судове засідання проходило в закритому режимі.

Тим часом правоохоронним органам удалося знайти справжніх убивць. Обидва вже засуджені на 25 років позбавлення волі кожен.