Закон і Бізнес


Про похідну вимогу


№7 (1513) 13.02—19.02.2021
5988

Вимога про відшкодування шкоди , яка заявлена в одному провадженні з вимогою вирішити публічно-правовий спір, не є об’єктом, за який справляється судовий збір.


На це звернув увагу Касаційний адміністративний суд у справі №205/10899/19.

Йшлося про визнання протиправною і скасування постанови про накладення адміністративного стягнення за неправильне паркування, повернення суми штрафу, а також відшкодування моральної шкоди.

Суд першої інстанції в позові відмовив. Апеляційна інстанція залишила скаргу без руху, визначивши, що особа не сплатила судовий збір у розмірі 1728,9 грн., у т.ч. 1152,6 грн. у частині стягнення моральної шкоди.

Заявник наполягав, що він звільнений від сплати судового збору за подання апеляційної скарги в цій частині відповідно до п.13 ч.2 ст.3 закону «Про судовий збір». Апеляційний суд уважав, що на випадки оскарження постанов про притягнення до адмінвідповідальності цей пункт не поширюється.

КАС зауважив, що позовну вимогу про відшкодування шкоди, заявлену в адміністративному судочинстві, обов’язково зумовлює вимога про вирішення публічно-правового спору (наприклад визнання протиправними рішення, дії чи бездіяльність суб’єкта владних повноважень). За такого правового регулювання вимога про відшкодування шкоди не є об’єктом, за який справляється судовий збір. Водночас за вимогу, яка її зумовлює, такий платіж сплачується.