Закон і Бізнес


Кіно одного глядача


№6 (1512) 06.02—12.02.2021
2670

У Швеції завершився черговий Гетеборзький кінофестиваль. Він був унікальним не тільки тому, що пройшов у період пандемії, а й за кількістю глядачів, які подивилися всі фільми вживу.


Організаторам фестивалю довелося змінити програму —кінопокази не проводилися. Замість цього вся програма була доступна онлайн. Одночасно організатори провели конкурс серед справжніх кіноманів, щоб знайти людину, яка емоційно й психологічно готова до призу — перегляду на самоті цілої програми, пише Бі-Бі-Сі.

У конкурсі взяли участь 12 тис. кіноманів з усього світу. А переможцем стала медсестра Ліза Енрот. Вона працює в ковідному відділенні лікарні і, за її зізнанням, рада можливості на тиждень зануритися в абсолютно іншу реальність: перебуваючи на самоті, переглянути всю програму фестивалю, що складається з 60 стрічок.

Л.Енрот відвезли на маяк Pater Noster, що на острові Хамнескар, — без телефону, комп᾽ютера, книжок чи інших розваг. Усередині маяка — затишний готель, де жінка і переглядала конкурсну програму. При цьому вона вела відеодневник, але решту часу не мала доступу до Інтернету.

Л.Енрот живе в невеликому містечку Шевде, розташованому на півдні Швеції, і є членом місцевого кіноклубу.