Закон і Бізнес


Скасувати можна все


.

№6 (1512) 06.02—12.02.2021
3212

Рішення Генерального прокурора чи керівника САП про скасування постанови щодо закриття кримінального провадження нардеп пропонує також оскаржувати під час досудового розслідування.


Відповідний проект «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу» (№4681) подав нардеп Григорій Мамка. 

Він пропонує зміни до кількох статей КПК, якими насамперед надається можливість оскарження рішення Генпрокурора, особи, яка виконує його обов’язки, чи керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури або обласної прокуратури про скасування постанови щодо закриття кримінального провадження з підстав, передбачених у ст.284 КПК. 

Таке право матиме сторона захисту чи особа, чиї права були обмежені під час досудового розслідування. У проекті йдеться також про оскарження дій слідчого, дізнавача або прокурора під час досудового розслідування, які прийнято або вчинено у спосіб, не передбачений КПК.

Необхідність змін пов’язана з тим, що правоохоронці приймають рішення та вчиняють процесуальні дії на власний розсуд у спосіб, який прямо не передбачений законом. А відсутність можливості судового оскарження таких дій та рішень сторони обвинувачення з боку інших учасників, на думку нардепа, суперечить засадам кримінального провадження.