Закон і Бізнес


Затримання нашвидкуруч


№6 (1512) 06.02—12.02.2021
10351

Парламентарі хочуть спростити порядок розгляду клопотання про тимчасовий доступ до речей, документів та обшук особи. А також запровадити «дослідчу перевірку».


Нардепи зареєстрували проект «Про внесення змін до деяких положень Кримінального процесуального кодексу (щодо підвищення ефективності досудового розслідування) (№4661).

У пояснювальній записці йдеться, що, розглядаючи клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, слідчі судді через завантаженість призначають розгляд упродовж місяця. А це унеможливлює проведення досудового розслідування у розумні строки. Тож нардепи пропонують, щоб відповідні постанови приймалися особисто слідчим або за погодженням з процесуальним керівником.

Що ж до особистого обшуку, то автори пропонують проводити його без санкції слідчого судді, але у виключних випадках: якщо є достатні підстави вважати, що особа має при собі зброю або інші вилучені з обігу предмети, під час виконання ухвали про тримання під вартою, екстрадиційного арешту тощо.

Також КПК хочуть доповнити поняттям «дослідча перевірка». Це буде стадією, що передує реєстрації кримінального провадження в ЄРДР.