Закон і Бізнес


Мінімум, що заважає


.

№6 (1512) 06.02—12.02.2021
3845

В Уряді вирішили ще більше нівелювати поняття прожиткового мінімуму, аби його зміна не впливала на видатки бюджету. Слідом за спеціальними числами для встановлення окладів з’являться нові базові величини.


Така «оптимізація» закладена в проекті «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо встановлення окремих розрахункових величин» (№4671). Усе пояснюється тим, що будь-яке збільшення розміру прожиткового мінімуму призводить до автоматичного перерахунку інших виплат і необхідності додаткових видатків бюджетів.

Тому в Міністерстві соціальної політики пропонують використовувати прожитковий мінімум тільки для тих соціальних виплат, які є для осіб основним джерелом існування. Рештою чиновники зможуть «гратися» як завгодно.

Для початку базові величини для соціальних виплат на наступний рік заморозять на рівні прожиткового мінімуму станом на 1.12.2021. Проте потім Уряд зможе, і це прямо застережено в проекті, визначити окремі базові величини для платежів і стягнень та для адміністративних зборів.

Плюс хіба що в тому, що до першої прив’яжуть кваліфікуючі ознаки адміністративних і кримінальних правопорушень, що передбачено в проекті №4670. З 1.01.2022 це буде 50% від базової величини для грошових платежів і стягнень (тобто прожиткового мінімуму для працездатних осіб станом на 1.12.2021, за проектом — 1240,5 грн.). Наразі ж неоподатковуваний мінімум для цих цілей дорівнює податковій соціальній пільзі (40% від п.м.).