Закон і Бізнес


Курс на якість


№5 (1511) 30.01—05.02.2021
27199

Нардепи взялися боротися з неякісними судовими рішеннями. На їхню думку, одна із ключових проблем нинішнього правосуддя – вкрай низька якість рішень.


За ініціативою нардепа Данила Гетманцева до парламенту поданий проект «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та інших законодавчих актів України щодо мотивування судових рішень» (№4637)

Мовляв, українські суди продовжують приймати рішення, зміст яких не відповідає законодавству та практиці Європейського суд з прав людини. І, за твердженням автора, Верховний Суд не завжди виправляє ці недоліки.

Тому пропонується на законодавчому рівні встановити додаткові вимоги до мотивувальної частини рішень судів усіх видів юрисдикції. Суддів зобов’яжуть зазначати встановлені обставини та зміст спірних правовідносин з посиланням на докази, на підставі яких вони встановлені. А також давати детальну мотивовану оцінку кожному аргументу, наведеному учасниками справи щодо наявності чи відсутності підстав для задоволення позову. 

Тож якщо проект підтримають, то змучені нестачею кадрів та завалені тисячами справ судді будуть нести дисциплінарну відповідальність або ухвалювати дуже якісні рішення у дуже малій кількості.