Закон і Бізнес


Координатор комітетів НААУ Ганна Гаро:

«Казка про Мері Поппінс — частково про мою щоденну роботу»


Ганна Гаро: «Казка про Мері Поппінс — частково про мою щоденну роботу»

№5 (1511) 30.01—05.02.2021
Євгенія МЕРКУР’ЄВА
4785

За 8 років діяльності Національна асоціація адвокатів України набула всіх ознак розгалуженої професійної організації. Нині в її складі діють 44 комітети. Тож 1,5 року тому в структурі асоціації з’явилася посада координатора цих підрозділів, на яку було призначено адвоката, медіатора, к.ю.н. Ганну ГАРО. Власне, про завдання на цій посаді «ЗіБ» і поспілкувався з нею.


За 8 років діяльності Національна асоціація адвокатів України набула всіх ознак розгалуженої професійної організації. Нині в її складі діють 44 комітети. Тож 1,5 року тому в структурі асоціації з’явилася посада координатора цих підрозділів, на яку було призначено адвоката, медіатора, к.ю.н. Ганну ГАРО. Власне, про завдання на цій посаді «ЗіБ» і поспілкувався з нею.

«Ми працюємо як єдиний злагоджений людський організм»

— У Національній асоціації адвокатів України ви обіймаєте посаду координатора комітетів. У чому полягає специфіка вашої роботи?

— Моє завдання — допомагати комітетам при провадженні їхньої діяльності. Як дорадчі органи, вони забезпечують аналітичну, експертну роботу, взаємодію з професійними громадськими організаціями та органами влади, співпрацю з молодим поколінням адвокатів.

Кожен комітет об’єднує адвокатів із різних куточків України з метою виконання НААУ своїх інституційних завдань або за галузевими сферами спеціалізації адвокатської діяльності. До прикладу, комітети з питань верховенства права, захисту прав адвокатів, з міжнародних зв’язків, законодавчих ініціатив та молодіжний комітет UNBA NextGen мають інституційні мету та завдання. Галузеві або професійні комітети виконанням своїх завдань сприяють розвитку різних галузей і підгалузей права та забезпеченню надання адвокатами якісної професійної правничої допомоги з вузьких питань.

Особливі мету й завдання мають комітети з гуманітарних питань і творчих ініціатив та з питань фізичної культури та спорту.

Щотижня робота в комітетах кипить: відбуваються засідання та різні заходи, готуються дайджести судової практики, пропозиції та зауваження до законопроектів, відбувається зміна персонального складу, члени комітетів беруть участь у засіданнях робочих груп різних державних органів.

Координатор допомагає в підготовці, актуалізації інформації, оформленні та погодженні відповідних документів, зокрема розпоряджень, заяв, листів, запрошень, методичних рекомендацій (практичних посібників) для адвокатів та під час реалізації інших ініціатив комітетів. Задля координації зі стратегічними напрямами діяльності НААУ, РАУ забезпечують доведення до відома голів комітетів доручень і розпоряджень керівництва.

— Що входить у коло обов’язків координатора?

— Приблизно половину усього робочого часу займає підготовка новин, узагальнення інформації про роботу комітетів шляхом збору та опрацювання статистичної звітності, оформлення напрацювань комітетів у щомісячні дайджести для «Вісника НААУ», щоквартальні бюлетені та річні звіти.

Іншу половину часу використовуємо на робочі зустрічі з метою знайомства з новими колегами та налагодження співпраці, впровадження нових ініціатив та нововведень. Також допомагаємо комітетам у створенні нових навчальних продуктів у Вищій школі адвокатури.

Відверто скажу, що нам нудьгувати ніколи. Навіть карантинний рік не зменшив обсягу роботи, оскільки усі заходи відбувалися переважно онлайн, а це тільки додало швидкості усім процесам. По суті, казка про Мері Поппінс — частково про мою щоденну роботу.

Аби ви знали, скільки інформаційних матеріалів щодня проходить через нашу команду! Адже ти залучений до комунікації з членами комітетів та лекторами ВША у більш ніж 80 чатах у різних месенджерах. За 5 хвилин телефонної розмови чи годину зустрічі у «Zoom» у тебе вже може бути кілька пропущених дзвінків та десятки повідомлень, нові листи на пошті. Все це потребує уваги, реагування, ухвалення рішень та контролю ефективної реалізації.

Але, як відомо, один у полі не воїн. Встигаю, бо маю команду помічників з 5 юристів, а також допомогу від професійних колег (проект-менеджера, літредактора і дизайнера) та представника НААУ у Верховній Раді. У мене часто з’являється відчуття, що ми працюємо як єдиний злагоджений людський організм. Мрія кожного керівника — ти тільки подумав, що треба зробити, а команда вже впроваджує це у життя. Саме такий мікроклімат у нашій команді. Організованість, відповідальність, ініціативність, толерантність та любов до людей — наші головні якості.

— Якою ви бачите основну мету своєї роботи?

— Основним своїм завданням першочергово бачу формування професійного експертного середовища для адвокатів з метою укріплення лідерства в правничій професії.

Мета команди координатора комітетів — налагодження ефективної роботи, оперативна допомога в якісному оформленні напрацьованих комітетом матеріалів та організаційне забезпечення різноманітних заходів (конференцій, форумів, круглих столів, семінарів).

«Я дуже рада, що робота комітетів стала помітною»

— Чого вам уже вдалося досягти за час, що минув після призначення на посаду?

— Я дуже рада, що робота комітетів стала помітною. Адже, крім новин, регулярно публікуються дайджести про діяльність комітетів у «Віснику НААУ». Так стає зрозуміло, чим комітети займаються. Це також популяризує їхню роботу.

У цьому році на шпальтах «ЗіБ» було чимало відвертих інтерв’ю голів комітетів про особливості їхньої роботи, здобутки та плани на майбутнє. Адвокати ознайомлюються та долучаються до комітету, що їм цікавий.

Ще минулого року наша команда напрацювала єдині правила підготовки документів та організації заходів, єдину форму річних звітів, поквартальне заповнення якої допомагає в узагальненні великого масиву інформації.

Усе частіше виникає потреба в експертному опрацюванні законопроекту або проведенні круглого столу з метою обговорення проблематики, яка перебуває у компетенції кількох комітетів. Наприклад, коли йдеться про кримінальну чи адміністративну відповідальність у сфері податкових чи сімейних правовідносин. Або ж надходить запрошення представникам НААУ долучитися до діяльності галузевої робочої групи. Акумулюючи всю інформацію, ми маємо змогу інформувати колег про можливості спільної роботи з відповідним комітетом.

Тож сьогодні дедалі більше заходів проводяться у співпраці комітетів, що зміцнює єдність адвокатів у напрацюванні правових позицій та експертних думок зі спірних питань. У 2020-му, майже повністю карантинному році, за ініціативою комітетів був проведений 201 захід, напрацьовано зауваження і пропозиції до 48 законопроектів.

—  Щороку все більше адвокатів долучаються до роботи комітетів НААУ. Як їм перейнятися духом асоціації?

— Як відомо, побудові сильної команди сприяють сильне лідерство, здорова внутрішня атмосфера, укріплення спільних інтересів та наявність можливостей для особистісного розвитку. З цією метою ми щомісяця готуємо спеціальне внутрішнє видання під назвою «Committees Monthly» («Комітети щомісяця»). У ньому ми знайомимо з подіями, що відбулися у комітетах, новими талантами, ініціативами, опублікованими статтями, трохи з історією української адвокатури, цікавими цитатами,  платформами та ресурсами для самоосвіти.

А такі рубрики, як «Вчимо англійську разом», «Говоримо українською правильно», «Цікаво почитати», «Як грати в шахи», «Хобі місяця», «Оздоровлення», «Туристична пам’ятка», «Фільми та серіали місяця», «Музика для вашого настрою», роблять кожен випуск особливим. Усе це дає змогу колегам не лише ближче познайомитися та зростати в колі однодумців, але й підвищувати свою ерудицію, розвивати емоційний інтелект, відпочивати після важкої інтелектуальної праці.

Однак, я не лише здійснюю координацію діяльності комітетів, а й очолюю один із них — комітет з cімейного права. Приємно чути від Колег схвальні відгуки про свою роботу над такими навчальними курсами ВША, як: «Сімейний спір: стратегія та тактика перемоги», «Адвокат дитини» (перший сезон, відеокурс та оновлений формат), «Бізнес-адвокат», «Домашнє насильство: стратегія представництва постраждалої особи та кривдника, роль судді при розгляді справ зазначеної категорії», «Особливості роботи адвоката в комерційній медіації/в сімейній медіації» та надання допомоги колегам у створенні інших навчальних продуктів та семінарів (вебінарів). Ці продукти є історією успіху, якою ми пишаємось. 

— Чому ви вирішили взятися за цю роботу? Можливо, вас щось надихнуло?

— Я як протагоніст завжди прагну до організації різних процесів, упорядкування життєвих планів, планування розпорядку дня, робочого тижня. І в мене це добре виходить. Дізнавшись про пошук НААУ координатора комітетів, маючи досвід організації роботи комітету із сімейного права ААУ, власної невеликої юридичної фірми та кількох громадських організацій, я побачила невичерпний потенціал та можливості для реалізації свого вічного потягу до об’єднання колег з метою побудови в адвокатській спільноті єдиної команди лідерів та однодумців.

— Що для вас як адвоката та медіатора означає робота координатором комітетів?

— Насамперед — особисте та професійне зростання у колі професійної адвокатської родини. Коли ти працюєш в одній команді з лідерами української адвокатури, керівництвом (головою НААУ, РАУ Лідією Ізовітовою, її заступником Валентином Гвоздієм, керівником секретаріату Вадимом Красником), прес-службою НААУ та Вищою школою адвокатури, відповідальне ставлення до кожного кроку та документа в пріоритеті, а підтримка та мудрі поради є неоціненними.

Робота координатора — це переважно робота з людьми. Усім відома приказка про те, що там, де два юристи, — три думки. Тож додатково, маючи практичний досвід сімейного медіатора, з метою вироблення найбільш прийнятного варіанта вирішення робочого завдання чи ініціативи, я застосовую техніки емпатійного спілкування, визначаю інтереси та потреби, шукаю альтернативні варіанти.

Тому я залюбки готова працювати пліч-о-пліч з керівниками та членами комітетів, професіоналами та лідерами, які закохані у свою роботу, а також отримувати теплі відгуки колег з регіонів, які використовують у роботі напрацювання комітетів та виявляють бажають долучитися до кола однодумців.

«Мені подобається об’єднувати колег довкола цікавих проектів»

— Ви також обіймаєте посаду голови комітету з сімейного права НААУ. Як вдається усе це поєднувати з адвокатською діяльністю та викладанням у ВША?

— Так, легкі завдання — не про мене. З одного боку, забезпечення ефективної співпраці колег, членів комітету із сімейного права НААУ — це паралельне повноцінне навантаження. З іншого — це дає мені розуміння вимог до діяльності комітету та можливість власним прикладом показувати, які корисні та цікаві семінари та вебінари можна генерувати, і, крім того, зрозуміти, які процеси ще потребують налагодження в межах роботи координатора комітетів.

Тож найскладнішим у моїй праці є багатовекторність та визначення пріоритетів щотижня та щодня. Без перебільшення, це мій постійний виклик! Але всі ці напрями — невід’ємна складова мого професійного життя! Маленькі успіхи в кожній з них підсилюють мене, відкривають нові горизонти для професійної творчості та роблять складні завдання здійсненними. Я неначе граю на фортепіано, створюю власні пісні, міксуючи навички для досягнення ефективності в інших сферах, у такий спосіб вдосконалююсь.

Збої, звичайно, трапляються, але робляться висновки та вносяться відповідні корективи. Бути «двигуном» інколи нелегко, балансування must have! Тож моїми захопленнями є практична психологія, малювання та спорт (баскетбол, біг, великий теніс), у минулому — вишивання.

— За що ви любите свою роботу?

— Звичка вести за собою команду «переслідує» мене і в професійній сфері. Мені подобається об’єднувати колег довкола цікавих проектів та працівників у дружні колективи. Допомога комітетам НААУ, а також багаторічний розвиток сімейного права і практики сімейної медіації в Україні є для мене платформою для побудови власної системи відповідального лідерства.

Я впевнена, що ці оберти тільки збільшаться, адже комітети вже підбили підсумки своєї діяльності та напрацювали плани на 2021 рік. Цікавих експертних заходів, нових проектів та корисних методичних матеріалів буде ще більше.

— А які з останніх заходів вам запам’яталися?

— Незабутнім та яскравим спогадом для мене стало долучення до двох особливих подій, організованих силами комітетів. Адже наша адвокатська родина не лише наполегливо працює, активний спосіб життя близький багатьом з колег. Це моє перше зимове купання на Водохреще. Зізнаюся, було страшнувато, але незвичні відчуття в тілі після купання варті того.

Не менш екстремальною була участь у «Гонці нації» (Race Nation) восени. Те, як буде складно, я зрозуміла ще на першому тренуванні, адже це — марафон 10 км з перешкодами. Але довірилася досвіду колег. Враження неймовірні, бо бігти та повзти треба вгору-вниз, під колючим дротом, із поліном у руках: дихання збивається, голова обертом іде, серце калатає.

Найбільше мені сподобалося проходження перешкоди, яка називається «Ставок»: води було по груди. Це було на початку забігу, тому після того ми бігли всі мокрі, взуття було мокре... все було мокре.

Такі виклики енергетично підживлюють, ти розумієш, що можливості людського організму величезні і що підтримка колег дуже цінна. Останній раз я відчувала такий стрес у 23 роки, коли підкорила Ельбрус. Але такі виклики не лише тренують тіло, але й загартовують бойовий дух та дають неоцінне відчуття команди.

— І наостанок, що б ви порадили нашим читачам?

— Придивіться до діяльності комітетів НААУ. Професійно зростати в колі однодумців — це про нові можливості. Тож, якщо ви маєте пропозиції щодо вдосконалення законодавства або цікаві ідеї для реалізації у різних сферах адвокатської діяльності та готові ділитися своїм експертним досвідом з колегами, можливо, громадська робота у спеціалізованому комітеті є вашим покликанням?

Разом ми сила!