Закон і Бізнес


Сільські принади


Кукурікання Моріса почули не тільки постояльці готелю, але і у французькому парламенті.

№5 (1511) 30.01—05.02.2021
3408

Добре в ріднім краю: пахне сіном і ... відходами тваринництва. Але, на жаль, міське населення не завжди в захваті від принад сільського життя. Тому в суперечку про запахи і звуки довелося втрутитися парламенту Франції.


Він прийняв закон, що захищає місцеве населення від скарг туристів на невід’ємні атрибути сільського життя на кшталт співу півня о 5:00 або запаху з корівника. «Сенсорна спадщина» — такий статус отримали у Франції звуки і запахи села, ставши частиною національної культурної спадщини, повідомляє «Євроньюс».

Власне, приводом для прийняття цього закону стала історія півня Моріса (див. «ЗіБ» №36/2019). Моріс і його господиня живуть у селі неподалік готелю на острові Олерон. Постояльці закладу часто скаржилися господарям на раннє пробудження через кукурікання, і врешті власники готелю подали на господиню півня в суд, вимагаючи видачі розпорядження про заборону півню видавати звуки вранці.

Справа набула широкого розголосу, а в пресі її назвали конфліктом між сільськими традиціями і міськими цінностями. В результаті суд визнав право півня кукурікати вранці.

Відтоді Моріс став символом боротьби французького села за свою самобутність. Були й інші позови до господарів «набридливих» тварин, але суди їх не задовольняли.

Незабаром мерія невеликого села Гайяк запропонувала включити звуки сільського життя до списку національної культурної спадщини. Тепер, коли статус отримали як звуки, так і запахи села, подавати в суд на їхнє джерело стало незаконним.