Закон і Бізнес


Офіс на кухні


№5 (1511) 30.01—05.02.2021
3481

На початку 1990-х в Україні був анекдот, що на прохідній потрібно брати з працівників плату за вхід. Сьогодні це вже не жарт: у деяких країнах ЄС за появу на робочому місці штрафують.


Як пише DW, у Німеччині обговорюється законодавче закріплення обов’язкової віддаленої роботи під час локдауну. Представники медичної спільноти навіть вимагають штрафувати компанії, що заважають переходу співробітників на роботу з дому.

У Франції від жовтня минулого року всі співробітники, які можуть працювати з дому, повинні це робити. Трохи пізніше цей приклад наслідувала Бельгія. Обов’язок працювати віддалено пов’язаний не стільки з ризиком зараження в офісі, скільки з поїздками в громадському транспорті.

Правда, у Франції діють винятки: наприклад, для архітекторів та інженерів, яким для роботи потрібне спеціальне обладнання. Але і вони лише частину робочого часу можуть проводити у своїх майстернях чи на фірмі. У Бельгії ж обмеження пов’язані тільки із безперервністю виробничих процесів.

Прикметно, що спочатку багато бельгійців ходили на роботу. Проте уряд запровадив перевірки і штрафи: компанії, що не відправили своїх співробітників у хоум-офіси, мають заплатити до €48 тис.

Ще у травні 2019 року в Нідерландах набув чинності закон про «збалансований характер роботи». За новими правилами, працедавець лише теоретично може відмовити співробітникові працювати з дому, але в такому випадку зобов’язаний письмово обґрунтувати відмову. Потім закон був посилений на користь віддаленої праці. В результаті близько половини співробітників залишаються працювати вдома навіть без оголошення локдауну.