Закон і Бізнес


Полювання на чужинців


№5 (1511) 30.01—05.02.2021
3450

Наявність заборони на подвійне громадянство в Конституції України не заважає нашим співвітчизникам отримувати другий, а то й третій паспорт. Як із цим боротися?


Група народних депутатів зареєструвала проект «Про внесення змін до деяких законів України щодо правового забезпечення наявності іноземного громадянства (підданства) у громадян України» (№4640). Утім, назва та пояснювальна записка лише вводять в оману.

З одного боку, нардепи стверджують, що вони прагнуть «посилення зв’язків української діаспори з їх історичною Батьківщиною». Бо емігранти зможуть отримати наше громадянство, не відмовляючись від свого, і надалі брати активну участь у політичному житті країни.

З другого — проект вимагає, аби держслужбовці категорій «А» і «Б» подавали заяви про відсутність іноземного громадянства. Виявлення протилежного факту стане підставою для звільнення із цілої низки посад, зокрема й в органах місцевого самоврядування, а також позбавлення повноважень виборних осіб.

Громадян, які мають другий російський паспорт, пропонується взагалі позбавити виборчих прав. Причому, аби ці неблагонадійні громадяни не ухилялися від визнання наявності такого паспорта (що буде внесено до спеціального реєстру), у Кримінальному кодексі передбачать окрему статтю (проект №4641). І за неповідомлення про такий факт загрожуватиме від 2 до 5 років тюрми.