Закон і Бізнес


Журналістам радять сидіти не в залі суду, а у Youtube


.

22.01.2021 14:23
2528

Суд не може обмежити присутність в залі судових засідань представників сторін. Тож в разі, коли їх кількість незначна, головуючий у справі суддя може вирішити питання про допуск ЗМІ. Але журналістам все ж краще спостерігати за процесами через офіційний Youtube-канал Судової влади України.


Про особливості дотримання в період карантину принципів доступності та гласності судового процесу говорили у Господарському суді Одеської області на зустрічі голови суду Володимира Петрова із представниками Національної спілки журналістів України, передає "Закон і Бізнес".

Головною темою заходу було питання допуску представників ЗМІ на судові засідання в умовах карантинних обмежень та шляхів забезпечення судом принципу відкритості та гласності судового процесу.

Наразі, в країні в цілому, та в суді, зокрема, посилені карантинні обмеження, що зумовлено стрімким поширенням захворюваності на гостру респіраторну інфекцію, спричинену коронавірусом COVID-19, та необхідністю гарантувати безпеку та здоров’я громадян під час пандемії.

Очільник установи підкреслив, що задля забезпечення реалізації принципів доступності та неупередженості здійснення судочинства та принципу гласності судового процесу Господарським судом Одеської області забезпечуються трансляції засідань резонансних справ.

Так, за останні 4 місяці було проведено 20 онлайн-трансляцій у восьми суспільно-важливих справах. У разі присутності у залі судового засідання незначної кількості представників сторін (присутність яких суд обмежити не може), питання пропуску ЗМІ вирішується головуючим суддею по справі.

Закон і Бізнес