Закон і Бізнес


В Україні взялися шукати нелегальні будинки для літніх людей


.

22.01.2021 10:43
2603

Через трагедію, що сталася у Харкові, в усіх областях України будуть шукати будинки для людей похилого віку та перевіряти законність їх функціонування, а також умови проживання в них.


Про перевірки заявила Міністр соціальної політики Марина Лазебна, передає «Закон і Бізнес».

Нагадаємо, 21 січня 2021 року у місті Харкові у приватній будівлі, переобладнаній під будинок для людей похилого віку, сталася пожежа. За наявною інформацією там  проживали 33 особи. 15 осіб загинуло, 11 надається медична допомога, інші розшукуються.

Розпочато кримінальне провадження за фактом порушення вимог пожежної безпеки, що спричинило загибель людей.

Чиновники заявляють, що приватний будинок не був облікований у Реєстрі надавачів соціальних послуг, відомості про його функціонування у Департаменті соціального захисту населення Харківської обласної державної адміністрації відсутні.

На позачерговому засіданні Кабінету Міністрів головам обласних, Київської міської державних адміністрацій доручено здійснити роботу з виявлення приватних закладів, що надають соціальні послуги з проживанням, перевірки таких закладів за дотримання вимог щодо їх діяльності та вжиття відповідних заходів реагування.

За словами М.Лазебної, буде проведено роботу щодо виявлення закладів, яких немає в реєстрі надавачів соціальних послуг, перевірено умови проживання та перебування людей похилого віку в закладах.

Діяльність таких закладів повинна здійснюватися відповідно до Закону «Про соціальні послуги»:

- суб’єкт господарювання є надавачем соціальних послуг у разі включення його до Реєстру надавачів та отримувачів соціальних послуг;

- надавачі соціальних послуг мають відповідати Критеріям діяльності надавачів соціальних послуг (постанова Кабінету Міністрів України від 03.03.2020 № 185), у тому числі відповідати протипожежним вимогам.

Закон і Бізнес