Закон і Бізнес


Три чверті корупціонерів в Україні - порушники декларування


.

21.01.2021 12:11
3384

Із загальної кількості тих, кого було притягнуто до відповідальності за корупцію у 2020 році, більш як три чверті були покарані за недостовірне декларування або несвоєчасне подання декларацій.


Національне агентство з питань запобігання корупції оприлюднило статистику притягнення до відповідальності за корупцію у 2020 році, передає «Закон і Бізнес».

Згідно із даними відомства, до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов'язані з корупцією правопорушення,  протягом минулого року були внесені відомості про 5 131 особу.

При цьому до кримінальної, адміністративної та дисциплінарної відповідальності за порушення процедури декларування було притягнуто 3875 осіб, що становить 75,52% від загальної маси порушників.

Повідомляється, що за видами відповідальності корупціонерів було притягнуто:

до кримінальної – 993 особи;

до адміністративної - 4001 особа;

до дисциплінарної – 116 осіб.

Найчастіше до кримінальної відповідальності притягували за пропозицію, обіцянку або надання неправомірної вигоди службовій особі, тобто пропозицію хабаря (604 особи); декларування недостовірної інформації (116 осіб), зловживання впливом (89 осіб).

Більше за все до адміністративної відповідальності притягували за несвоєчасне подання декларації - 3742 осіб. 165 корупціонерів – ті, хто неповідомив про наявність конфлікту інтересів, 94 – інші порушники.

Дисциплінарні стягнення накладалися за порушення вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів (31), порушення обмежень щодо використання службових повноважень та одержання неправомірної вигоди або подарунка (24), несвоєчасне подання декларації (17).

Закон і Бізнес