Закон і Бізнес


Нові нормативи навантаження на суддів прокоментували в РСУ


20.01.2021 11:30
4406

Методика обрахунків навантаження на суддів і суди, затверджена рішенням РСУ від 09.06.2016 № 46, вже не відображає реальних вимог до робіт судів і змін у процесуальних кодексах.


На цьому наголосив голова Ради суддів України Богдан Моніч, коментуючи перше організаційне засідання робочої групи щодо зміни методики обліку статистичних даних та доопрацювання Методики визначення граничної чисельності суддів у судах, передає "Закон і Бізнес".

Нагадаємо, ця робоча група має на меті розробити методику, яка дозволить чітко визначати навантаження на суддів і суди з розгляду справ усіх категорій і впорядкувати кадрові питання у судах, а також розглянути пропозиції щодо вдосконалення статистичної звітності, на базі якої і проводяться всі необхідні розрахунки та обчислення.

«Переглянути та затвердити методологічні підходи щодо визначення нормативів тривалості розгляду судових справ рекомендовано і рішенням XV чергового з'їзду суддів України, наголосив Б.Моніч. - Тому, у зв’язку зі змінами у процесуальному законодавстві та на виконання рішення з'їзду, ДСА України проведено нове дослідження щодо оцінювання середніх витрат часу на розгляд справ та визначення коефіцієнтів їх складності, результатами якого ми і будемо користуватися під час роботи».

Повідомляється, що за основу в розробці методики буде братися рішення Вищої ради правосуддя від 24.11.2020 «Про результати дослідження щодо визначення нормативів часу на розгляд судових справ різних категорій». Цим рішенням були затверджені нормативи кадрового, фінансового, матеріально-технічного та іншого забезпечення судів.

Робоча група була створена рішенням РСУ від 20.06.2020 № 31 «Про Звіт за результатами оцінювання середніх витрат часу на розгляд справи». До її складу входять по шість представників від РСУ, ДСАУ та ВС, а також два представники від Вищої ради правосуддя.

Закон і Бізнес