Закон і Бізнес


Із жінками жарти погані


Незабаром поширення малюнків такого змісту може стати правопорушенням.

№3-4 (1509-1510) 16.01—29.01.2021
8244

Поводиш себе як мачо, зневажливо оцінив здібності жінки чи вимовив слово, яке її принижує, — тобто за все, що посилює ґендерні стереотипи, будеш покараний. Бо це — сексизм.


Група нардепів вирішила привчити співгромадян до ґендерної рівності. А яке виховання без різок?! Тому вони зареєстрували проект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони проявів сексизму в суспільстві» (№4598).

Проект зводиться до визначення, що ж таке сексизм. До дискримінації за ознакою статі пропонується віднести «будь-які дії, жести, візуальні прояви, вимовлені або написані слова, практику або поведінку, в основі яких лежить ідея про те, що людина або група людей гірші через свою стать». І не важливо, де будуть вчинені такі дії: публічно чи в колі друзів, у мережі Інтернет чи поза нею.

У разі ухвалення закону вираз «жіноча логіка» чи жарт про блондинок за визначенням стануть правопорушенням. Особливо непереливки буде творцям реклами, які задля привернення уваги інколи балансують на межі пристойності. Свіжий приклад: кліп, де дівчина їсть еклер із рук мачо, опустившись перед ним на коліна.

Аби новий закон виконувався, поліцейським дозволять складати протоколи про прояв сексизму як за домашнє насильство (проект №4599). А це згідно із санкціями ст.173-2 Кодексу про адміністративні правопорушення можуть бути громадські роботи на строк від 30 до 40 год. або адміністративний арешт до 7 діб. А за рецидив — ще більше.