Закон і Бізнес


НБУ дозволив міняти валюту через термінали самообслуговування


18.01.2021 16:04
2767

Банкам та небанківським фінустановам дозволили купувати іноземну валюту в населення за безготівкові кошти в гривні через термінали самообслуговування. Затверджено порядок проведення відповідних операцій.


Відповідна постанова Правління НБУ від 15.01.2021 №3 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України» набрала чинності 17 січня 2021 року, передає «Закон і Бізнес».

Зокрема, визначено, що після продажу валюти через платіжні пристрої гривневі кошти зараховуватимуться на власні поточні рахунки фізосіб. Такі операції мають здійснюватися з урахуванням законодавства про фінансовий моніторинг.

З метою сприяння використанню цифрових аналогів паперових документів Національний банк уточнив вимоги до здійснення фізособами переказів коштів у іноземній валюті за межі України та до одержання таких переказів з-за кордону. Відтепер під час здійснення цих операцій фізичні особи зможуть використовувати цифрові паспорти в мобільному застосунку "Дія", де в електронному вигляді відображається інформація, яку містить ID-картка та біометричний закордонний паспорт громадянина України.

Також вказаним рішенням знято заборони для клієнтів - юридичних осіб на проведення операцій з продажу іноземної валюти на умовах "форвард". Раніше такі операції проводилися лише з метою хеджування ризиків зміни курсу іноземної валюти за експортно-імпортними операціями та за кредитними договорами, а також для придбання юридичними особами-нерезидентами облігацій внутрішньої державної позики України.

Крім іншого, скасовано заборону на операції фізичних осіб з купівлі та продажу іноземної валюти за гривні на умовах "форвард", на операції з купівлі та продажу іноземної валюти та банківських металів на умовах маржинальної торгівлі та на розрахунки в іноземній валюті під час купівлі державних цінних паперів, номінованих у валюті.

Знято заборону на здійснення банками операції на умовах "своп" з фізичними особами-резидентами, якщо перша частина такої операції передбачає продаж клієнту іноземної валюти або банківських металів.

Закон і Бізнес