Закон і Бізнес


Підліток украв квіти для коханої, але уникнув покарання


.

18.01.2021 15:20
3044

Не троянди, а тюльпани, не мільйон, а лише 78 штук, і не купив, а вкрав. Такі сьогоднішні реалії романтичних стосунків для 16-річного Дмитра ледь не закінчилися вироком до позбавлення волі. Врятувало хлопця відновне правосуддя.


Як повідомляють у Координаційному центрі з надання правової допомоги, квітковий злочин трапився в Одесі, передає «Закон і Бізнес».

Повідомляється, що Дмитро, «досить сором’язливий та закритий у собі» хотів подарити коханій квіти та вкрав у магазині 78 тюльпанів, загальною вартістю близько 1 тис. грн. За це підлітку загрожувало покарання у вигляді позбавлення волі на строк до чотирьох років.

Під час досудового розслідування прокурор запропонував підозрюваному взяти участь у пілотному проекті з відновного правосуддя. Регіональний центр з надання БВПД в Одеській області доручив провести медіацію адвокату системи безоплатної правової допомоги.

В результаті Дмитро відшкодував потерпілій збитки в повному обсязі, визнав завдану шкоду та вибачився перед нею за свій вчинок. Також він пройшов кілька занять з психологом. Його батьки говорять, що син став більш відкритим та доброзичливим, охоче йде на контакт з членами родини. Навчився прогнозувати наслідки своїх вчинків, розуміти різницю між бажанням та потребою.

На суді адвокат подав клопотання про звільнення обвинуваченого від відповідальності у зв'язку із залагодженням конфлікту. Від потерпілої також надійшла заява про закриття кримінального провадження, оскільки матеріальна і моральна шкода їй відшкодовані, а сам обвинувачений загрози для суспільства не несе.

Тож програма відновлення у такий спосіб завершилася успішно. Ухвалою суду Дмитра було звільнено від кримінальної відповідальності, сторони досягли примирення між собою.

Нагадаємо, пілотний проект «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» реалізується на базі системи БПД. У 2019 році він діяв у шести регіонах і, довівши свою ефективність, на початку 2020-го поширений на всю територію України.

У Координаційному центрі БПД нагадують, що програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення, може бути застосована за чотирьох умов:

- потерпіла сторона — фізична особа, якій кримінальним правопорушенням завдано моральної, фізичної або майнової шкоди, або юридична особа, якій кримінальним правопорушенням завдано майнової шкоди;

- неповнолітній вперше вчинив кримінальний проступок або нетяжкий злочин;

- неповнолітній визнав факт вчинення кримінального правопорушення;

- потерпілий і неповнолітній погодилися на участь у програмі.

Закон і Бізнес