Закон і Бізнес


Боржників — на продаж!


№3-4 (1509-1510) 16.01—29.01.2021
2958

Податковий борг — списати, майно — швидко продати, гроші — скажімо так, проїсти. Такою бачить долю державного та комунального майна група народних депутатів, переважно з фракції «Слуга народу».


Вони зареєстрували пакет законопроектів, що мають прибрати перешкоди на шляху продажу майна, яке ще залишається в державній та комунальній власності. Один із, напевне, ключових — «Про внесення змін до Податкового кодексу України» (№4574). Він покликаний стати спусковим гачком, що ініціює процес і зробить його невідворотним.

Передбачено, що контролюючий орган зобов’язаний протягом 30 днів з дня передачі до податкової застави майнового комплексу державного підприємства, пакетів акцій акціонерного товариства, 100% акцій (часток) якого перебувають у державній власності, направити державному органу приватизації подання про продаж суб’єкта господарювання. Те саме стосується й окремого майна такого підприємства.

Продаж відбуватиметься виключно на електронних публічних торгах. А для того, щоб новий власник не переймався необхідністю погашення податкового боргу, який накопичився станом на 1.01.2021, його спишуть ще до продажу.

При цьому жодні обтяження щодо такого майна не стануть на заваді. Про це нардепи подбали в іншому проекті — «Про внесення змін до Закону України «Про Фонд державного майна України» та інших законодавчих актів України» (№4572). Ним же фактично прибирається й можливість парламентського контролю за процесом приватизації.